"MP:n omavaraisuusaste pelaajistossa on hävettävän pieni" – Ilkka Mäkelä kaipaa selkänojaa junioritoiminnalta

Tuleva valmentaja ja toiminnanjohtaja näkee Ykkösen realistisena tavoitteena. Petrattavaa on muun muassa juniorituotannossa.

urheilu
Ilkka Mäkelä
Ilkka MäkeläTimo Ikonen / Yle

Vuoden vaihteessa Mikkelin Palloilijoiden toiminnanjohtajaksi ja valmentajaksi siirtyvä Ilkka Mäkelä näki noin kolmasosan edustusjoukueen peleistä. MP sijoittui toiseksi jalkapallon kakkosen itäisessä lohkossa. Mäkelän mukaan sijoitus oli peliotteisiin nähden oikeutettu.

– Isossa kuvassa tästä lohkosta paras joukkue (FC Atlantis) menee jatkoon. Tasoero oli sitten kuitenkin pisteissä selvä.

Valmentajalla on mielessään jo ainakin yksi pelitavallisen muutoskohde tulevalle kaudelle, vaikka pelitapaan liittyy merkittävästi se, millainen pelaajisto on käytettävissä.

– Pelaamisen nopeuteen ja niin sanottuun suunnanmuutospelaamiseen voi olla aihetta puuttua. Pitäisi olla katkon ja riiston jälkeen tehokkaampia.

Mikkeliläisjoukkue päätti kauden 85-vuotisjuhlaotteluun Järvenpään Palloseuraa vastaan. Ottelu päättyi maalittomaan 0-0 tasapeliin.

Toiminnot saatava Ykkösen tasolle

– Meidän on turha tavoitella Ykkösen paikkaa, jos ei meidän toiminnot ole sillä tasolla suurelta osin, pohtii jatkossa myös toiminnanjohtajan tittelillä toimiva Ilkka Mäkelä.

Mies luettelee avainkohdiksi olosuhteet, koko seuran talouden, edustusjoukkueen pelaajiston, junioritoiminnan tason ja yleisömäärän.

Me voidaan yksittäinen piikki yrittää tehdä taloudellisella riskillä, mutta se ei ole pitkän tähtäimen järkevää toimintaa.

Ilkka Mäkelä

– Tällä hetkellä tämä viimeinen eli yleisömäärä on lähimpänä sitä tasoa, mitä Ykkösessä vaaditaan. Kaikilla muilla osa-alueilla meidän pitää kyllä pinnistellä aika paljon eteenpäin.

Omia pelaajia edustusjoukkueeseen

Junioritoimintaan tuleva toiminnanjohtaja ja nuorten maajoukkueita luotsannut Ilkka Mäkelä haluaa puuttua nopeasti. Junnumyllyn pitää tuottaa enemmän pelaajia edustusjoukkueeseen.

– Voidaan yksittäinen piikki yrittää tehdä taloudellisella riskillä, mutta se ei ole pitkän tähtäimen järkevää toimintaa.

– MP:n omavaraisuusaste pelaajistossa on mitättömän pieni. Kun sitä peilaa sarjatasoon, niin se on hävettävän pieni.

Mäkelä muistuttaa, että perinteisellä seuralla on näyttöä siitä, että liigatasollakin voidaan pelata joukkueella, jossa yli puolet on mikkeliläisiä.