Jos maailma olisi jaettu oikeudenmukaisemmin, Suomi annettaisiin nigeriläisille ja Serbia suomalaisille

Mikäli väkimäärältään suurin kansa saisi pinta-alaltaan suurimman maan, muuttaisivat kiinalaiset Venäjälle. Yhdysvaltalaiset ja brasilialaiset pysyisivät nykyisillä sijoillaan.

Ulkomaat
Euroopan kartta.
Niina Kalliainen / Yle Uutisgrafiikka

Maailma näyttäisi hyvin erilaiselta, jos nykyiset valtiot asutettaisiin uudelleen niin, että väestön suuruus ja maan pinta-ala vastaisivat toisiaan. The Independent (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehden julkaisemassa uusjaossa pinta-alaltaan suurinta maata eli Venäjää asuttaisivat jatkossa venäläisten sijaan kiinalaiset. Yli 1,3 miljardilla kiinalaisella olisi tilaa asua, sillä Venäjän pinta-ala on lähes 18 miljoonaa neliökilometriä.

Venäläiset, joita on runsaat 142 miljoonaa, muuttaisivat kiinalaisten tieltä Kazakstaniin, jonka pinta-ala on 2,7 miljoonaa neliökilometriä.

Intian 1,2 miljardia asukasta saisivat uudeksi kotimaakseen Kanadan (lähes 10 miljoonaa neliökilometriä) ja Pakistanin 196 miljoonaa asukasta Australian (7,7 miljoonaa neliökilometriä). Kanadalaiset muuttaisivat Pakistaniin ja australialaiset Espanjaan.

Tutustu JPalmzin alun perin laatiman uudenlaisen maailmankartan suomenkieliseen versioon tarkemmin täällä (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaisille riittäisi 77 000 neliökilometriä

Maailman suurinta saarta Grönlantia asuttaisivat vietnamilaiset, joita on runsaat 93 miljoonaa. Grönlannin pinta-ala on lähes 2,2 miljoonaa neliökilometriä.

Israelin saavat asuttavakseen virolaiset sen jälkeen, kun israelilaiset ovat muuttaneet alta Kreikkaan. Thaimaan lomarannoille muuttavat taiwanilaiset.

5,4 miljoonaa suomalaista saisi uudelleen jaetussa maailmassa totutella elämään Balkanilla, sillä uusi kotimaa löytyisi Serbiasta. Serbian pinta-ala on reilut 77 000 neliökilometriä. Suomen uusia naapureita olisivat muun muassa haitilaiset, tanskalaiset ja palestiinalaiset. Serbialaiset päätyisivat suomalaisten tieltä Kirgisiaan.

Pohjolan uudet asukkaat Afrikasta ja Etelä-Amerikasta

Nigeriläisiä odottaisi vielä suomalaisiakin suurempi sopeutuminen uudenlaiseen ilmastoon. 17,5-miljoonainen Nigerin kansa nimittäin saisi asuttavakseen Suomen, jonka pinta-ala on runsaat 338 000 neliökilometriä.

Suomeen muuttaneiden asukkaiden tyhjäksi jättämän Nigerin asuttaisivat britit, jotka saisivat uusiksi naapureikseen muun muassa iranilaiset ja meksikolaiset.

Nykyinen pohjoismainen yhteistyö sujuisi jatkossa uusin voimin, kun tapaamisissa kohtaisivat Suomen asuttaneet nigeriläiset, Ruotsiin muuttaneet madagaskarilaiset, Norjassa majaa pitävät malilaiset, Tanskasta uuden kotimaan löytäneet uruguaylaiset ja Islantiin matkanneet nicaragualaiset.

EU:n suurista maista Puola sijoittuisi uudenlaisella maailmankartalla Namibiaan, Saksa Saudi-Arabiaan, Ranska Peruun ja Espanja Etiopiaan.

Ruotsalaiset rauhoittaisivat sisällissotaan vajonneen Syyrian

Tämänhetkisistä kriisipesäkkeistä Ukraina saisi uusiksi asukkaikseen uzbekistanilaiset, Syyria ruotsalaiset, Irak kamerunilaiset ja Afganistan perulaiset. Ukrainalaiset löytäisivät itsensä uudistuksen jälkeen Boliviasta, syyrialaiset Turkmenistanista, irakilaiset Sambiasta ja afganistanilaiset Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Pitkäaikaisten kiistakumppanien Etelä- ja Pohjois-Korean asukkaat jatkaisivat elämää naapureina Etelä-Afrikassa ja Botswanassa. Pohjois-Korean asuttaisivat uudessa maailmassa hongkongilaiset ja Etelä-Korean sierraleonelaiset.

Osa kansoista saisi kuitenkin uusjaon jälkeenkin asua vanhoilla kotiseuduillaan. Yhdysvaltalaiset, joita on lähes 319 miljoonaa, asuisivat edelleen Yhdysvalloissa (9,8 miljoonaa neliökilometriä) ja brasilialaiset, joita on 202 miljoonaa, Brasiliassa (8,5 miljoonaa neliökilometriä). Myös irlantilaiset ja jemeniläiset pysyisivät paikoillaan.