1. yle.fi
  2. Uutiset

Israel sättii Ruotsia valmiudesta tunnustaa Palestiinan valtio

Israelissa pelätään, että muut seuraavat Ruotsin esimerkkiä. Toistaiseksi Palestiinan on tunnustanut seitsemän EU-maata.

Ulkomaat
Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman.
Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman.Abir Sultan / EPA

Israelin ulkoministeriö on kutsunut Ruotsin suurlähettilään puhutteluun. Päätös on seurausta Ruotsin uuden pääministerin Stefan Löfvenin ilmoituksesta tunnustaa Palestiinan valtio.

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman toteaa tiedotteessa olevansa pahoillaan Ruotsista kantautuneista kommenteista. Lieberman kuvailee Löfvenin päätöstä hätäiseksi ja tulkitsee, ettei Ruotsissa ymmärretä Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia.

Stefan Löfven kertoi perjantaina hallituksensa linjauksista. Tuolloin hän sanoi, että Lähi-idän konflikti voidaan ratkaista ainoastaan kahden valtion mallilla.

Löfvenin mukaan molempien osapuolien on osattava elää rinnakkain rauhanomaisesti. Hän lupasi Ruotsin tunnustavan Palestiinan valtion muttei täsmentänyt, milloin tämä tapahtuisi.

Israelissa pelätään, että Ruotsin päätös rohkaisee muita Euroopan maita vastaavaan. Toistaiseksi Palestiinan valtion on tunnustanut seitsemän EU-maata.

YK myönsi Palestiinalle tarkkailijavaltion aseman vuonna 2012. Ruotsi oli yksi 138 valtiosta, jotka äänestivät yleiskokouksessa myöntämisen puolesta.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi