Hyppää sisältöön

Tunnetko Nobelin palkinnon: Oliko Hitler ehdolla rauhanpalkinnon voittajaksi?

Tiesitkö, kuinka monta naista on saanut Nobelin palkinnon? Entä kuinka monta palkintoa yksi ihminen voi saada?

Adolf Hitler Kuva: EPA

Nobel-palkintojen jako alkaa tänään. Katso totta vai tarua -väitteiden avulla, kuinka hyvin tunnet Nobel-palkinnon taustat ja historian.  

Nobel-palkinnon voi voittaa vain kerran.

Tarua. Mitään rajaa ei ole. Yhdysvaltalainen tiedemies John Bardeen voitti fysiikan Nobelin 1956 ja 1972. Brittiläinen biokemisti Frederick Sanger puolestaan voitti kemian palkinnot vuosina 1958 ja 1980.

Ehdolla voi olla vain yhdessä palkintokategoriassa.

Tarua. Marie Curie voitti fyysikan Nobelin vuonna 1903 ja kemian Nobelin vuonna 1911. Tiedemies ja rauhanaktivisti Linus Pauling voitti kemianpalkinnon vuonna 1954 ja rauhanpalkinnon kahdeksan vuotta myöhemmin.

Adolf Hitler oli ehdolla rauhan-Nobelin voittajaksi.

Totta. Ruotsalainen poliitikko E. G. C. Brandt nimesi natsidiktaattorin ehdolle vuonna 1939. Myöhemmin Brandt veti ehdotuksensa pois ja kertoi sen olleen satiiria. Tämä osoittaa, että ehdolle voidaan asettaa kuka tahansa,mutta ehdokkuus ei kerro mitään todellisista mahdollisuuksista voittaa palkinto.

Winston Churchill voitti rauhanpalkinnon.

Tarua. Verestä, hiestä ja kyyneleistä saarnannut konservatiivinen brittipoliitikko voitti Nobelin kirjallisuudesta, ei rauhasta. Kirjallisuuspalkinnon hän sai vuonna 1953. 

Nobel-palkinnot voidaan jakaa kuoleman jälkeen.

Tarua. Vuodesta 1974 alkaen palkintoja on jaettu vain eläville ihmisille. Vuonna 2011 palkintoja jakava Nobel Foundation teki poikkeuksen: yksi lääketieteen voittajista, Ralph Steinman, oli kuollut muutama päivä ennen palkinnonjakoa. Palkinto päätettiin myöntää postuumisti, ja hänen osuutensa palkintorahoista luovutettiin omaisille.    

Yli 94 prosenttia nobelisteista on miehiä.

Totta. Yhteensä 847:sta Nobelin palkinnon voittajasta vain 44 eli viisi prosenttia on ollut naisia. Rauhanpalkinnon on voittanut 15 naista, mutta taloustieteen Nobelin on voittanut vain yksi nainen. Tuomarit ovat kertoneet, etteivät he ota sukupuolta huomioon voittajia valitessaan, ja että palkintojen jakautuminen vain heijastelee miesten ylivaltaa monilla tutkimusaloilla.