Osmo Soininvaara: Olemme menettäneet kyvyn tehdä päätöksiä

Vihreiden Osmo Soininvaara on ilmoittanut, että hän ei asetu ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa. Blogissaan hän suomii kovin sanoin niin eduskuntaa kuin hallitustakin.

politiikka
Osmo Soininvaara.
Osmo Soininvaara.Yle

Pitkäaikainen kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) suomii maan poliittista tilaa ankarin sanakääntein blogissaan (siirryt toiseen palveluun) tänään sunnuntaina. Soininvaaran mukaan maassa on ehkä sen historian huonoin hallitus.

– Sanoin puoluetovereilleni jo kolme vuotta sitten, että tästä hallituksesta pitäisi lähteä millä tekosyyllä tahansa, Soininvaara kirjoittaa.

Soininvaaran toive toteutui pari viikkoa sitten. Vihreiden lähtö hallituksesta mursi myös tarpeen tukea hallitusta.

– Olen kovin huolestunut, mitä tälle maalle on tapahtunut ja tapahtumassa. Taloutemme perusta murenee ja aika huutaa samanlaisia voimakkaita toimia, joilla Lipposen hallitukset nostivat maan edellisestä kuopasta. Olemme kuitenkin menettäneet kyvyn tehdä päätöksiä.

"Ongelmat ovat kasautuneet"

Soininvaaran mukaan ongelma ei koske ainoastaan nykyistä hallitusta, vaan myös kahta sen edeltäjää.

– Edeltäjiään huonommaksi tämän hallituksen tekee se, että ongelmien päästyä kasautumaan tarve muutoksiin on suurempi.

Soininvaaran mukaan päätöksentekoa jarruttavat niin työmarkkinajärjestöt, joiden ajattelutapa on vanhakantainen, kuin eduskuntakin, joka yrittää panna puumerkkinsä vähän kaikkeen, niin että lopputulos muuttuu hallituksen esitystä huonommaksi.

– Päätöksiä odoteltaessa vaikeudet ovat kasautuneet ja ongelmat kroonistuneet. Olemme hukanneet aikaa ja hukkaamme nuoria ikäluokkia, Soininvaara kirjoittaa.

– Yksi syy politiikan huonoon toimintaan on varmaankin siinä, että eduskunta päättää vääristä asioista, detaljeista eikä strategioista.

Ei asetu enää ehdolle vaaleissa

Osmo Soininvaara on ilmoittanut, että hän ei aio asettua ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa. Hän on kertonut olevansa kiinnostunut Helsingin kaupunkisuunnittelun apulaiskaupunginjohtajan paikasta.

– Kyllä, mutta pidän erittäin epätodennäköisenä, että minut siihen valitaan, Soininvaara kertoo Yle Uutisille, mutta ei suostu tarkentamaan syitä uskomukseensa.

Hän aikoo jatkossakin puhua, kirjoittaa ja pitää blogia. Lisäksi hän istuu muun muassa kierrätyksen ja kestävien energiaratkaisujen parissa työskentelevän yrityksen hallituksessa.

Osmo Soininvaara on istunut eduskunnassa vuosina 1987–91, 1995–2007 ja 2011–2015. Hän oli Paavo Lipposen toisen hallituksen peruspalveluministeri vuosina 2000–2002. Hänen blogikirjoituksensa on julkaistu sunnuntaina myös Savon Sanomissa (siirryt toiseen palveluun).