Kurdit: Ilmaiskut eivät tehoa, maavoimia tarvitaan Isistä vastaan

Kansainvälinen liittouma tekee ilmahyökkäyksiä Kobanen kaupunkia puolustavia Isis-joukkoja vastaan, mutta iskut eivät ole estäneet ääri-islamistien etenemistä. Sotilasasiantuntijatkin uskovat, ettei Isistä pysäytetä ilman maavoimia.

Ulkomaat
Turkin rajalla sijaitsevan Kobanen kaupungin kurdeja evakuoitiin sunnuntaina.
Turkin rajalla sijaitsevan Kobanen kaupungin kurdeja evakuoitiin sunnuntaina.Aris Messinis / AFP / Lehtikuva

Kansainvälisen liittouman ilmaiskut eivät ole estäneet ääri-islamilaisen Isis-järjestön etenemistä, kertovat järjestöä vastaan taistelevat kurdijoukot.

Kurdien ja Isiksen yhteenotto keskittyy Turkin rajalla sijaitsevaan Kobanen kaupunkiin (arabiaksi Ain al-Arab). Ääri-islamistit ovat piirittäneet kaupungin kolmelta suunnalta ja kaupungista on paennut suuri ihmismäärä Turkkiin.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Isis valtasi eilen sunnuntaina kaupungin laidalla olevan kukkulan, jolta se pystyy ampumaan kaikkialle kaupunkiin. Kobanessa käydään katutaisteluita ja Isis-joukot ovat vain noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Brittiläinen sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut Kobanea puolustavien kurdien edustajaa. Lehden tietojen mukaan liittouma on iskenyt myös Kobanea uhkaavia Isis-taistelijoita vastaan, mutta ilmaiskujen vaikutus ei ole ollut riittävä.

– Hävittäjäkoneet eivät voi osua joka-ainoaan Isis-taistelijaan maassa, kurdien tiedottaja totesi. Isis on sitä paitsi muuttanut taktiikkaansa välttääkseen ilmaiskujen aiheuttamia tappioita.

– Joka kerran kun he kuulevat koneiden lähestyvän, he poistuvat avoimilta alueilta, hajaantuvat ja piiloutuvat, tiedottaja kertoi. Hän painotti, että puolustus tarvitsisi välttämättä maavoimien tukea.

Kurdien toivomusta ymmärtää BBC:n haastattelema Britannian asevoimien entinen esikuntapäällikkö, kenraali Sir David Richards.

– Ilmavoimilla ei yksin voi voittaa tälläistä hyökkäystä. Tämä ei oikeastaan ole terrorisminvastainen operaatio. Kyseessä on tavanomainen vihollinen, jolla on panssareita ja tykistöä, sillä on rahavaroja, se pitää hallussaan maa-alaa ja on valmis taistelemaan. Siksi tätä on katsottava tavanomaisena sotatoimena, hän analysoi.

Turkin parlamentti hyväksyi viime viikolla päätöksen, joka antoi sen asevoimille oikeuden toimia myös Syyrian ja Irakin maaperällä. Päätöstä ei ole toistaiseksi pantu toimeen.

Turkin tiedotusvälineet ovat kertoneet maan johdon esittäneen toivomuksen muslimiyhteisölle, että se ottaisi kurdien aseellisen YPG-järjestön mukaan Vapaan Syyrian armeijaan, jotta nämä yhdistäisivät voimansa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset