1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Enterorokko ei estä kuumeetonta menemästä päiväkotiin

Kuopion kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri ei katso kotikaranteenia tarpeelliseksi enää sitten, kun enterorokon saaneen lapsen vointi sallii tavallisen arjen elämisen. Erilaiset enterovirukset aiheuttavat enterorokkoa loppukesästä ja alkusyksystä etenkin lapsille, vähemmän aikuisille.

Kotimaan uutiset
Nukkuva lapsi
Yle

Etenkin lasten keskuudessa parhaillaan leviävää enterorokkoa on hyvin vaikea välttää. Kuopion kaupungilla tartuntataudeista vastaavan lääkärin mukaan käytännössä kaikki lapset sairastavat joskus viruksen aiheuttaman enterorokon.

– Osa vain sairastaa taudin oireettomana, toteaa Raija Savolainen.

Tavallisimmin enterorokko näyttäytyy flunssana. Parin päivän kuluttua flunssaoireiden alkamisesta tartunnan saaneelle saattaa tulla suuhun, käsiin ja jalkoihin punottavia jälkiä, joihin voi kehittyä rakkuloita tai haavaumia. Enterorokko voi tulla myös aikuisille, mutta alle 10-vuotiailla lapsilla se on yleisempi.

"Google-lääkäri" pelottelee

Netissä enterorokkotietoa etsivä törmää helposti myös kuvauksiin siitä, kuinka enterorokon sairastaneilla on lopulta muun muassa irtoillut kynsiä. Nämä oireet ovat kuitenkin selvästi harvinaisempia kuin vaikkapa kurkkukipu.

– Vuonna 2008 oli isompi epidemia, jolloin oireisiin kuului myös kynsien irtoamista, lääkäri Savolainen kertoo.

Tänä vuonna Savolaisen tietoon ei ole tullut mitään siihen viittavaa, että tämän syksyn enterorokko olisi yhtä ärhäkkää.

Esimerkiksi enterorokkoa sairastavan lapsen hoitoon pätevät samat ohjeet kuin vaikkapa tavallisessa nuhakuumeessa: yleiskunto ratkaisee.

– Jos yleiskunto romahtaa, lapsella on kovasti päänsärkyä ja jäykkyyttä eikä nesteitä mene sisään, on syytä hakeutua lääkäriin, Savolainen neuvoo.

Eristäytyminen ei tarpeen

Enterorokko menee yleensä ohi viimeistään 10 päivässä. Koska enterorokon voi kuitenkin sairastaa täysin oireettomasti, sairastunutta on Savolaisen mukaan turha pitää eristyksissä muista ihmisistä, jos vointi sen muutoin sallii.

– Jos lapsella on enterorokko mutta hän ei ole enää kuumeessa, voi hän mennä vaikkapa päiväkotiin.

Viruksen voi saada sekä ulosteiden välityksellä että pisaratartuntana. Käsien pesu voi auttaa, mutta tartunnan välttäminen kokonaan on aika vaikeaa. Enteroviruksia on myöskin monia erilaisia, joten rokonkin voi sairastaa useamman kerran.

Mitään lääkettä tai rokotetta enterorokkoon ei ole.