Suomeen tuodaan halpaa polttopuuta Virosta, vaikka kotimaan klapiyrittäjien varastot pullistelevat

Polttopuukauppa käy aiempaa nihkeämmin. Lämpimän talven jäljiltä kotiliitereihin jäi vanhoja puita. Kun taas sitä edellinen talvi oli kylmä, moni yrittäjä innostui tekemään polttopuukauppaa. Nyt puuta on varastoissa reilusti, ja hintaa painaa myös halvan puun tuonti Virosta.

talous
Polttopuukasa hallissa
Ville Välimäki / Yle

Viime talvi peilautuu selvästi tämän hetken polttopuukauppaan. Monella yrittäjällä puuta jäi varastoon. Tavallisesti polttopuukauppa käy vilkkaimmin syys-lokakuussa.

– Tarjontaa on nyt yllin kyllin. Me emme tehneet tänä kesänä uutta polttopuuta ollenkaan, toteaa Tapani Simula Sahanord Oy:stä.

Simula toteaa, että osa yrittäjistä on lähtenyt dumppaamaan hintaa. Myös tammelalainen Sami Honkala on havainnut hintojen laskeneen.

– Lehdissä näkee tarjottavan koivuklapia 50 eurolla kotiin tuotuna. Minunkin on pitänyt hieman laskea omaa hintaa. Aika hiljaista on ollut.

Polttopuukaupan lieveilmiöt ovat tuttuja Hattulan Halko Oy:n Reetta Silvolalle. Kanta-Hämeen suurin polttopuuyrittäjä ei kuitenkaan kavahda alan ongelmia.

– Viron tuonti on kyllä tiedossa. Samoin kuititon kauppa. Meillä asiakkaalle annetaan aina kuitti, vaikka hän ei sitä pyytäisikään, sanoo Reetta Silvola.

Puu maksaa, jos kaikki kulut lasketaan mukaan

Metsäkeskus Häme-Uusimaan bioenergia-asiantuntija Olli-Pekka Koisti tietää kahden kastin polttopuumarkkinat. Irtokuutiossa myytävän koivuklapin hinta ei juuri voi mennä alle 60 euron, jos kaikki kulut otetaan huomioon.

– Jos klapikuutio maksaa alle 50 euroa, siinä ei ole silloin kaikkia kuluja mukana, eikä se ole enää selkeää yritystoimintaa.

– Ammatikseen polttopuukauppaa tekevät yrittäjät ostavat puun, tuovat sen tekopaikalle ja kuivaavat puun. Kuluja tulee myös markkinoinnista. Lisäksi tulevat toimituskulut, jotka menevät usein palvelun piikkiin, luettelee Koisti.

Koisti pitää tärkeänä erona sitä, että ammattilaiset pitävät polttopuun laadusta kiinni. Samaa ei voi sanoa harrastajista. Hyvän puun saaminen on silloin sattuman kauppaa.

Myös Olli-Pekka Koisti vahvistaa tiedot etelänaapurista rekkalasteittain tänne tuotavasta halvasta polttopuusta.

– Siellä tuotantokustannukset ovat toista kuin täällä, kuittaa Koisti.