1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Naton uusi johtaja haluaa rakentavat suhteet Venäjään

Norjalainen Jens Stoltenbergin sanoi lehtihaastattelussa, ettei vahvan Naton ja rakentavien Venäjä-suhteiden välillä ole ristiriitaa. Maanantaina Stoltenberg vakuutti Puolan-vierailullaan, että sotilasliitto suojelee kaikkia liittolaisiaan.

Jens Stoltenberg Kuva: Daniel Sannum Lauten / AFP

Sotilasliitto Naton uusi norjalainen johtaja Jens Stoltenberg sanoo haluavansa rakentavat suhteet Venäjään samaan aikaan, kun sotilasliitto lisää läsnäoloaan itäisen Euroopan jäsenmaissaan.

Vahvan Naton ja rakentavien Venäjä-suhteiden välillä ei ole mitään ristiriitaa, hän sanoo puolalaisen Gazeta Wyborcza -lehden haastattelussa.

Puolassa vieraileva Stoltenberg sanoo näkemyksen juontuvan hänen omasta poliittisesta kokemuksestaan. Norja on pieni Venäjän naapuri, mutta maat ovat kylmän sodan kylmimpinäkin vuosina kyenneet tekemään yhteistyötä energia- ja kalastuskysymyksissä sekä merirajan määrittelyssä, pääsihteeri toteaa.

Venäjän ja Naton suhteet ovat alamaissa Ukrainan konfliktin vuoksi. Huhtikuussa Nato keskeytti käytännön yhteistyön Venäjän kanssa vastalauseena sille, että maa liitti Ukrainaan kuuluvan Krimin itseensä.

Syyskuun alussa Nato ilmoitti perustavansa Itä-Eurooppaan usean tuhannen sotilaan vahvuiset nopean toiminnan joukot, joiden on määrä puolustaa jäsenmaita mahdollisilta Venäjän aggressioilta.

Stoltenbergin mukaan Nato noudattaa edelleen kansainvälisiä sitoumuksiaan, muun muassa Moskovan kanssa solmittua sopimusta sotilaallisesta vahvuudesta entisissä itäblokin maissa.

- Vahvistamme turvallisuuttamme rikkomatta Naton kansainvälisiä sitoumuksia, Stoltenberg korosti.

"Nato suojelee kaikkia liittolaisiaan"

Puolan-vierailullaan Stoltenberg vakuutti, että Nato suojelee ja puolustaa kaikkia liittolaisiaan.

Nato-maa Puola on Ukrainan kriisin alettua toistuvasti vaatinut sotilasliitolta lisää suojelusta.

Puola on Stoltenbergin ensimmäinen ulkomaanmatka sen jälkeen, kun hän aloitti Naton pääsihteerinä viime viikolla. Hän on tavannut Puolan presidentin Bronislaw Komorowskin ja tapaa myös pääministeri Ewa Kopaczin sekä maan muuta johtoa.

Pääsihteeri vierailee myös lentotukikohdassa, jossa Naton joukkoja kouluttautuu ja harjoittelee.