Harva seuraa sähkönkulutusta vielä tunnin tarkkuudella

Kuluttajat hyödyntävät vielä harvakseltaan mahdollisuutta seurata omaa reaaliaikaista sähkönkulutustaan. Etäluettavien sähkömittareiden avulla omaa sähkön käyttöä voi tarkkailla jopa tunti tunnilta.

talous
Tyttö tyhjentää astianpesukonetta.
Mari Kahila/ Yle

Moni sähköyhtiö tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden kulutuksen seurantaan netin kautta jopa tunti tunnilta, mutta vain pieni osa kuluttajista tarttuu tähän. Vaasan energiainstituutin mukaan aihetta ei ole vielä juurikaan tutkittu.

Säästö on vuodessa noin kymmenen prosenttia, vaikka kulutustottumuksia ei muuttaisi.

Köyliön-Säkylän Sähkön kehityspäällikkö Risto Lehtonen

– Arvelisin, että reaaliaikaista sähkönkulutustaan seuraa vielä varsin harva. Monelle riittää se, että etäluettavien mittareiden avulla arviolaskuista luovuttiin ja sähkölaskuissa maksetaan kulutuksen mukaan. Sen suurempaa intressiä oman sähkönkulutuksen tarkkailuun ei monellakaan ole, erikoistutkija Merja Pakkanen sanoo.

Erikoistutkija Merja Pakkanen ennustaa, että into sähkönkulutuksen tarkkailuun herää vasta, jos kuluttaja saa toimillaan aikaan selkeitä säästöjä.

Suurperheelle kiinnostava vaihtoehto

Köyliöläisessä Ala-Ristaniemen perheessä astianpesukone käy taukoamatta, sillä viisi lapsisen perheen oman väen lisäksi talossa on aina hoitolapsia ja lasten kavereita. Säästeliäs perheen äiti Kristiina Ala-Ristaniemi tunnustaa, ettei ole tiennyt sähkön reaaliaikasesta seurannasta, mutta ajatus kiinnostaa.

– Nuorisoa ajatellen se voisi olla hyvää konkretiaa näyttää, että nytkin sitä sähköä kuluu taas noin paljon, kun valittaa turhaan auki olevista telkkareista ja radioista, Kristiina Ala-Ristaniemi pohtii.

Edullisia tunteja voi seurata

Kymmenen prosentin säästö olisi jo niin iso, että sen vuoksi voisi nähdä vähän vaivaakin.

Perheenäiti Kristiina Ala-Ristaniemi

Osa sähköyhtiöistä tarjoaa jo tuntikohtaista laskutusta. Hinta seuraa silloin pohjoismaisen sähköpörssin hintaa tunneittain. Asiakas voi siis katsoa tunnin perusteella, milloin on esimerkiksi edullisempaa lämmittää sauna tai pestä pyykit.

Köyliön-Säkylän Sähkö tarjoaa ensimmäisten sähköyhtiöiden joukossa sähkösopimusta, jossa sähkönhinta määrittyy tunti tunnilta sähköpörssiin.

Esimerkiksi Köyliön-Säkylän sähkön asiakas saa tietää aina kello 14 seuraavan päivän sähkön tuntihinnat.

– Säästö on asiakkaalle vuodessa noin kymmenen prosenttia, vaikka kulutustottumuksia ei muuttaisi. Uskon, että tämä kannustaa energian säästöön ja muuttaa kulutuskäytöstä tietyille tunneille, Köyliön-Säkylän Sähkön kehityspäällikkö Risto Lehtonen sanoo.

Ekologisia elämäntapoja noudattava Kristiina Ala-Ristaniemi hyödyntäisi mielellään halvempia sähkötunteja suurperheen arjessa.

– Kun yösähkö oli vielä käytössä, hyödynsimme sitä. Lämmitimme saunan vasta myöhään, kun se oli halvempaa. Kymmenen prosentin säästö olisi jo niin iso, että sen vuoksi voisi nähdä vähän vaivaakin siihen, että katsoisi, mihin aikaan sähköä kuluttaa.