1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen suurimman aurinkovoimalan vuokrapaneelit saivat kuluttajat innostumaan

Helsingin Energia vuokraa kuluttajille aurinkopaneeleita sähköaseman katolta Suvilahdesta. 1200:sta paneelista vuokrattiin ennakkomyynnissä yli 800. Suosion myötä yhtiö sunnittelee jo seuraavaa aurinkovoimalaa.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Suvilahden aurinkovoimalasta.
Havainnekuva Suvilahden aurinkovoimalasta.Helsingin Energia

Oman aurinkopaneelin vuokraaminen on saanut huomattavan monen Helsingin Energian asiakkaan innostumaan. Yhtiö ilmoitti heinäkuussa asentavansa aurinkopaneeleita vanhan sähköaseman katolle ja vuokraavansa niitä asiakkailleen.

– Kun lanseerasimme palvelun, ensimmäisten tuntien aikana tuli jo kaksisataa myyntitapahtumaa, kertoo Helsingin Energian yksikön päällikkö Perttu Lahtinen.

Ennakkomyynnissä paneeleita vuokrattiin yli 800 ja varsinainen vuokraus on aloitettu tänään maanantaina. Puolen päivän aikaan vuokrattujen paneelien lukumäärä kipusi jo kohti yhdeksääsataa Helenin verkkosivujen tilanneseurannassa (siirryt toiseen palveluun).

– Odotimme, että kuluttajat ovat kiinnostuneita ja nyt toteutunut ennakkomyynti sen myös vahvisti. Olemme myynnillisesti tavoitteessa ja tyytyväisiä, sanoo Lahtinen.

Vuokrapaneelin tuotto vähennetään sähkölaskusta

Helsingin Energia lupasi aurinkovoimalan julkaisun yhteydessä rakentavansa niitä lisää, mikäli kuluttajat haluavat. Ensimmäisen voimalan suosio on saanut seuraavien voimaloiden suunnittelun jo käyntiin.

– Kyllä meillä on jo tiettyjä kohteita pohdinnassa. Ne olisivat varmaan suurin piirtein samaa kokoluokkaa [kuin nyt toteutuva Suvilahden aurinkovoimala], sanoo Lahtinen.

4,40 euron kuukausimaksulla asiakkaan sähkölaskusta vähennetään aurinkopaneelin tuottaman sähkön määrä. Yhtiö arvioi, että paneelin tuottaman sähkön arvo on keskimäärin euron kuukaudessa.

Aurinkopaneelin teho on 285 wattia, eli parhaimmillaan se riittää pitämään 25 energiansäästölamppua palamassa. Käytännössä teho jää pienemmäksi. Yhtiö arvioi, että paneelin keskimääräinen tuotto on kesäkuukausina parikymmentä prosenttia ja talvella noin prosentti enimmäistehosta.

Aurinkovoimalan koko kasvoi hieman suunnitellusta ja paneelien yhteenlaskettu enimmäisteho on 338,58 kilowattia, joka tekee siitä Suomen suurimman.

Voimalan rakennustyöt ovat käynnistyneet ja sen valmistuu ensi keväänä.

Artikkeliin on korjattu keskäkuukauden keskimääräiseksi tuotoksi parikymmentä prosenttia enimmäistehosta. Jutussa alunperin käytetty ja HelEnin verkkosivujen kuvaajassa (siirryt toiseen palveluun) esiintyvä 17 prosenttia tarkoittaa kunkin kuukauden tuotantoa suhteessa koko vuoden tuotantoon.

Lue seuraavaksi