Kalmari ja Wallinheimo: Turvevero alas

Keskisuomalaiset kansanedustajat haluaisivat keventää turpeen verotusta. Keskustan Anne Kalmari ja kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo ovat yhtä mieltä siitä, että turve ei ole tällä hetkellä riittävän kilpailukykyinen energiamuoto.

turve
Anne Kalmari (kesk.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.) Yle Keski-Suomen nettistudiossa.
Kansanedustajat Anne Kalmari ja Sinuhe Wallinheimo Yle Keski-Suomen Nettistudiossa

Yle Keski-Suomen nettistudiossa maanantaina vierailleet maakunnan kansanedustajat ovat yhtä mieltä siitä, että turpeen verotusta tulisi keventää. Näin saataisiin parannettua energia-omavaraisuutta.

– Omavaraisuudessa ollaan todellakin pakkasella tällä hetkellä. Ja toki siinä tietenkin vaikuttaa, että kivihiilen maailmanmarkkinahinta on äärimmäisen alhainen. Se on selvää, että me tarvitsemme enemmän omavaraista energiaa, linjaa kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo.

Wallinheimo ennustaa, että turve- tai hakeverotus tulee vielä uudelleen tarkasteluun.

Myös keskustan Anne Kalmarin mielestä kotimaisten polttoaineiden veroa olisi laskettava ja kivihiilen veroa nostettava. Näin rahavirta kääntyisi Suomeen.

– Jos mietimme nykytilannetta, että tuomme yli 8 miljardilla eurolla tänne energiaa, niin miksi se raha ei voisi pyöriä kotimaassa, Kalmari kyseenalaistaa.

Kalmari kuitenkin huomauttaa, ettei turvetuotantoa tule lisätä vesistöjen kustannuksella.

– Olen sitä mieltä, että ennen kuin turve-energiaa voidaan hyväksytysti tehdä, niin meidän täytyy päästä ihan uudelle linjalle vesistöpäästöissä. Metsäteollisuus pystyi laittamaan asiansa kuntoon 80-luvulla ja turvetuotannon pitää pystyä tekemään se 2000-luvulla.

Kansanedustajia Yle Keski-Suomelle haastatteli Pekka Autio.