Näin paljon lentoemäntä tienaa kuukaudessa

Yle Uutiset selvitti, kuinka paljon lentoemännät ja stuertit tienaavat ja minkälainen koulutus heiltä vaaditaan.

Kotimaa

Finnairin viime vuosien säästöt ovat pakottaneet yhtiön työntekijät suostumaan palkkaleikkauksiin.

Viimeisimmistä leikkauksista päästiin matkustamohenkilökunnan edustajien kanssa alustavaan sopuun viime viikonloppuna. Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen (SLSY) ja Finnairin neuvottelijat saivat lauantain vastaisena yönä aikaan ratkaisuehdotuksen, jonka SLSY:n valtuusto hyväksyi maanantaina.

Yle Uutiset selvitti, kuinka paljon lentoemännät ja stuertit tienaavat ja minkälainen koulutus heiltä vaaditaan.

Palkka

Finnairin viime vuoden vuosikertomuksesta (siirryt toiseen palveluun) selviää, että matkustamohenkilökunnan viime vuoden laskennallinen mediaanipalkka oli 4 152 euroa kuukaudessa.

Laskennallinen kuukausiansio on saatu jakamalla bruttoansiot 12 kuukaudella. Laskelmissa ei ole mukana verottomia etuja tai muita verottomia kompensaatiomuotoja kuten päivärahoja.

Lentoemäntien palkat ovat laskeneet hieman edellisvuodesta. Finnairin tiedoista selviää, että vuonna 2012 lentoemännän mediaanipalkka oli 4 201 euroa kuukaudessa.

Koulutus

Finnair kouluttaa itse matkustamohenkilökuntansa tytäryhtiössään Finnair Flight Academyssä. Finnairin mukaan koulutus kestää viisi viikkoa.

Kurssilla opetetaan turvallisuus- ja ensiapuasioita sekä palvelua. Koulutuksessa käydään läpi muun muassa matkustamoturvallisuutta ja hätätilanteita.

Peruskurssin lisäksi lentoemännät kutsutaan vuosittain useampaan kertaus- ja täydennyspäivään, joilla kerrataan perusasioita ja täydennetään osaamista. Heillä on myös mahdollisuus suorittaa jatkokursseja.

Finnairin mukaan matkustamohenkilökuntaa on viimeksi peruskoulutettu vuonna 2007, jolloin koulutettiin noin 200 uutta lentoemäntää ja stuerttia. Viime vuonna koulutusta järjestettiin vuokratyöntekijöitä välittävän Adeccon palkkalistoilla oleville sijaisille.