1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisluokka

Uutisluokkalaiset: Opettajat, keksikää kiusaamisen loppumiseksi jotain uutta!

Opettajat yrittävät turhaan kitkeä kiusaamista. Tai no "ei turhaan", totta kai se on joskus ihan hyödyllistä. Suurinta osaa kiusaajaporukoista se ei liikuta pätkääkään. Kiusaamiskyselyt ja kiusaamisen vastaiset videot eivät toimi! KEKSIKÄÄ JOTAIN UUTTA!, vaativat Itä-Suomen koulun uutisluokkalaiset.

Yle Uutisluokka
Koulukiusauksen lopettamiseen oppilaat vaativat opettajilta uudenlaista ajattelua.
Koulukiusaus johtaa usein oppilaan eristäytymiseen.Jukka Koski / Yle

Kiusaamista tapahtuu jatkuvasti opettajien silmien alla. Väittäisin, että jokainen ihminen on joskus satuttanut tahallisesti toista. Niin olen minäkin ja se kaduttaa. Ratkaisuja kiusaamisen loppumiseksi kuitenkin on ja sen eteen pitää tehdä paljon töitä.

Opettajat yrittävät turhaan kitkeä kiusaamista. Tai no "ei turhaan", totta kai se on joskus ihan hyödyllistä.

Suurinta osaa kiusaajaporukoista se ei liikuta pätkääkään. Kiusaamiskyselyt ja kiusaamisen vastaiset videot eivät toimi! KEKSIKÄÄ JOTAIN UUTTA! Pelkät lomakkeiden ja gallupien täyttelyt riitä.

Kiusaaminen on väärin ja se aiheuttaa ihmisille niin paljon pahaa oloa ja huonoja ajatuksia ja huonoa itsetuntoa ettei sitä pysty sanoin kuvailemaan.

Kiusattu ei ole koskaan syyllinen eikä ikinä ansaitse sitä. On todella tärkeää, että kiusattu ymmärtää tämän eikä alistu kohtaloonsa. Kiusatun täytyy rohkeasti kertoa jollekin aikuiselle asiasta, peloista huolimatta. Se on ensimmäinen askel kiusaamisen loppumiselle.

Kouluissa yritetään kiusaaminen saada loppumaan monin keinoin. On KiVa-koulutunteja, kiusaamiskyselyjä ja tukioppilaita.

Mielestäni keinoja pitäisi uudistaa: esimerkiksi KiVa-koulun materiaali voitaisiin uudistaa, sillä nykyiset videot, mitä meille näytetään, eivät vastaa todellisuutta. Kiusaaminen on yleensä paljon huomaamattomampaa, mitä videoissa annetaan ymmärtää.

Monesti kiusaajat eivät edes itse tiedä kiusaavansa. Tahallinen toisen huomioimatta jättäminen ja selän takan pahan puhuminen ei monen mielestä ole kiusaamista. Mutta on se, sillä jos esimerkiksi minulle tehtäisiin noin, se tuntuisi todella pahalta. Tästäkin syystä monesti opettajat eivät huomaa kiusaamista, sillä se tapahtuu piilossa.

Miten kiusaaminen saadaan loppumaan?

1) asenteet opitaan kotoa, vanhemmilta malli, suvaitsevaisuuskasvatus

2) ulkonäköön kohdistuvat seikat: median kauneusihanteet ja asenteet uusiksi, esim. normaalipainoiset, erikokoiset mallit, mainosten muokkaaminen kiellettävä

3) koulussa: nimettömiä kiusaamiskyselyjä enemmän, esimerkiksi kerran kuussa

4) tehokkaammat rangaistukset kiusaajille, esimerkiksi koulusta erottaminen

5) poliisin vierailut, tietoa kiusaamisen seurauksista, kiusatut voisivat tehdä rikosilmoituksen helpommin,

6) kiusaamisen vastaiset teemapäivät ja kampanjat

7) tukihenkilö, joka auttaa koulussa

Ask.fm – anonyymien kiusaajien pelikenttä

Nettikiusaaminen on myös todellinen ja erittäin ajankohtainen ongelma. Nettiin lisättyihin kuviin tulee usein ilkeitä kommentteja ja joskus kuviin muodostuu jopa haukkumaketjuja.

Suurin ongelma on kuitenkin mielestäni Ask.fm –sivusto. Siellä voi kirjoitella tai kysellä muilta anonyymisti. Väittäisin, että joka ikiselle tämän sivuston käyttäjälle on tullut ilkeitä kommentteja, myös minulle.

Sivustosta pitäisi poistaa nimettömänä kommentoiminen, koska tiedän monia ihmisiä, joita tuo sivusto on loukannut valtavasti.

Kun liityin Ask.fm –sivustolle, tiesin siellä olevan paljon kiusaamistapauksia, mutten kuvitellut, että se koskaan kohdistuisi minuun. Olen lukenut monia kertoja jonkun todella rumia kommentteja muista.

Eräänä päivänä olin saanut kysymyksen sivustolle. Kun avasin kysymys-sivun, en ollut uskoa silmiäni. Olin joutunut ensimmäistä kertaa anonyymien haukkujen kohteeksi. "Ruma, lutka, huora tapa ittes, ylimielinen narttu, säälittävä…" tässä vain pieni osa asioista, joita minulle sanottiin edellä mainitulla sivustolla. En enää edes jaksa vastata kaikkiin haukkuihin. Nämä sanat alkavat menettää arvonsa, koska kaikkia em. sivustolla olevia on haukuttu samoilla sanoilla.

Aluksi nuo sanat satuttivat, muttei mennyt kauaa, kun mieli turtui niihin eikä niistä enää välitä. Voisin estää nimettömät kysymykset, mutta saan tuntemattomilta myös asiallisia kysymyksiä enkä itse henkilökohtaisesti välitä noista haukuista.

En ota anonyymejä tosissaan, koska todellisuudessahan ne, jotka piiloutuvat anomyymi-nappulan taakse, ovat pelkureita.

Asta Sallinen. Rico Muranen sekä Sofia Leinonen, Itä-Suomen koulun uutisluokka

Koulukiusaaminen
Yle

A2 Koulukiusaamis-ilta TV2:ssa tiistaina 7.10. klo 21 alkaen.

Lue seuraavaksi