Hyppää sisältöön

Valtamerten pintavedet lämmenneet uskottua nopeammin

Pintavesien lämpenemistä on aikaisemmissa tutkimuksissa aliarvioitu. Valtamerten syvänteet sen sijaan eivät näytä lämmenneen.

Filippiinien Diliman-yliopiston opiskelijat sukelsivat Batangas-riutalla toukokuussa 2009. Kuva: Dennis M. Sabangan / EPA

Luonnontutkijat ovat arvelleet merivesien lämpenevän ilmastonmuutoksen seurauksena. Asiasta on julkaistu kaksi tutkimusta. Pintavesien lämpötilojen todettiin nousseen selvästi odotettua enemmän. Sen sijaan syvissä vesissä ei lämpenemistä havaittu.

Matalan veden tutkimuksen teki Yhdysvaltain Kaliforniassa toimiva tutkimuslaitos. Veden lämpötilaa selvitettiin eri puolilla maapalloa 700 metrin syvyyteen saakka.

Tutkimusaineistoa ei ole varsinkaan eteläiseltä pallonpuoliskolta kovinkaan paljon tarjolla. Tutkimuslaitteita onkin pyritty lisäämään nopeaan tahtiin viime vuosina.

Tuloksista ilmenee, että vuosina 1970–2004 tapahtunutta lämpenemistä on aiemmissa tutkimuksissa vahvasti aliarvioitu, tutkimuksesta riippuen 24–55 prosenttia. Virhe johtunee aineiston puutteellisuudesta.

Tutkijat ovat tienneet, että ilmaston lämmöstä huomattava osa sitoutuu meriin. Tällä ilmiöllä on suuri merkitys, kuinka paljon ilmasto lämpenee.

– Voi olla, että lämmön sitoutuminen meriin on voimakkaampaa kuin olemme ajatelleet, sanoi tutkimuksista uutisoineelle BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) Southamptonin yliopiston valtameritutkija Jan Zika.

Syvän veden mittaukset tehtiin kahden kilometrin syvyyteen saakka. Myös tämän tutkimuksen teki kalifornialainen tutkijaryhmä.

Syvän meren tutkimusta on tehty takavuosina vielä vähemmän. Uudet tulokset kertovat, etteivät merten syvyydet ole lämmenneet. Aineiston puutteesta johtuen virhemarginaali on kuitenkin korkea, tutkijat toteavat.

– On olemassa hyvin uskottavia selityksiä sille, miten valtameret varastoivat lämpöä ja siten vähentävät ilmaston lämpenemistä. Mutta sen arvioiminen, mihin lämpö menee ja pullahtaako se jossain takaisin, vaatii lisää tutkimusta, sanoi tohtori Zika.

Tutkimukset on julkaistu Nature Climate Change -tiedejulkaisussa.