1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helen (energiayhtiö)

Näkökulma: Ovatko Helsingin Energian aurinkopaneelit merkityksetön PR-temppu?

Helsingin Energia antoi kuluttajalle aurinkoisen pikkusormen, kun se lupasi rakentaa aurinkopaneeleja niin paljon kuin kuluttajat haluavat vuokrata. Mutta onko 1200 paneelin voimalalla mitään merkitystä? Entä se muu Helsingin Energian tuottama energia?

Kuva: Juha Kivioja

Helsingin Energia täyttää tulevana talvena sähköaseman katon aurinkopaneeleilla. Ne tuottavat vuodessa 275 MWh energiaa.

Se on paljon.

Suomalaisen aurinkoenergian tuotanto kasvaa sen ansiosta kymmenen prosenttia. 130 kaksiota kuluttaa vuoden aikana saman määrän sähköä.

Se on myös häviävän vähän.

Ainakin jos 275 megawattituntia vertaa 4 600 000 megawattituntiin. Niin paljon Helsingin Energia tuottaa energiaa kivihiilellä.

Kuluttaja saa harvinaislaatuisen paljon valtaa

Olisi kuitenkin hölmöä kyynisyyttä tyrmätä kaikki kokeellinen merkityksettömäksi vain siksi, että se alkaa pienestä. Tässä tapauksessa kokoa merkittävämpää on se, että aurinkopaneelien kautta kuluttaja saa harvinaislaatuisen paljon valtaa.

Kuluttaja voi hankkia itselleen aurinkopaneelin ja saa vähentää sen tuotannon sähkölaskustaan kuukausimaksua vastaan. Jos kuluttajat haluavat enemmän aurinkopaneeleja, energiayhtiö rakentaa uusia. Kuluttajan tahto vaikuttaa suoraan yhtiön tuotantoon.

Perinteisemmät vihreät sähkötuotteet vaikuttavat tuotantoon vain vähän jos ollenkaan. Sähköntuotannon ympäristövaikutuksista kiinnostuneiden joukko on ainakin toistaiseksi niin pieni, että markkinat jauhavat riittävän määrän riittävän vihreää sähköä jo vanhastaan, ilman että tuotantotavat muuttuvat mihinkään - ainakaan kuluttajien kysynnän takia.

Kallis tuote kohderyhmälle, joka karttaa myyjää

On mielenkiintoista nähdä, kuinka monta aurinkovoimalaa Helsingin Energian vuokramenetelmällä syntyy.

Yksi kysymys on varmasti hinta. Kuukaudessa paneelin vuokra on 4,40 euroa ja keskimääräinen tuotanto 20 kilowattituntia. Tavallisena sähkönä se maksaisi reilun euron.

Saman asian voi ilmaista myös toisin. Kolmen ja puolen euron lisämaksulla saa “puhdistettua” noin kymmenesosan kerrostalokaksion sähköstä.

Asialleen vannoutuneelle keskituloiselle ekokuluttajalle kolme ja puoli euroa hieman puhtaammasta omatunnosta ei liene kynnyskysymys. Korkeampi kynnys voi olla pääkaupungin energiayhtiön karttaminen.

Käytännön syistä aurinkoenergiaa voi hankkia vain, mikäli ostaa muunkin sähkönsä Helsingin Energialta. Jos antaa aurinkosähkölle pikkusormen, pitää loputkin sähköstä ostaa konsernilta, jonka tuotantoyhtiön toiminta perustuu kivihiilen ja maakaasun polttamiseen ja kannattavuus siitä aiheutuvien ympäristöhaittojen maksattamiseen muulla yhteiskunnalla.

Kirjoittaja on Yle Uutisten toimittaja, joka on kiinnostunut energiasta ja numeroista.