Ilmastonmuutos pidentää syksyjä: luvassa yhä harmaampaa säätä

Syksy on Suomen vuodenajoista sumuisin. Etelä- ja Länsi-Suomessa keskimäärin joka viides päivä esiintyy sumua. Ilmastonmuutoksen myötä sameita päiviä on tulevaisuudessa luvassa yhä useammin.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Tänäkin syksynä sumu on sumentanut maisemaa ja haitannut näkyvyyttä niin tie- kuin lentoliikenteessä. Sumua esiintyy eniten juuri syksyisin, kun lämpötila painuu alas, mutta kesän jäljilta ilmassa on vielä kosteutta.

– Syntyy näitä tilanteita, että ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy sumuksi. Keväällä kun lämpötila on nousussa ja ilma kuivempi, niin sumujakin on vähemmän, kertoo meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelusta.

Yleisimmin sumua esiintyy Länsi- ja Etelä-Suomessa. Tilastojen mukaan tällä alueella elo-lokakuussa keskimäärin joka viides päivä on sumuinen. Kainuun ja Koillismaan alueella sumuisia päiviä on paljon vähemmän, vain noin 10 prosenttia.

Hutlian mukaan meren läheisyys selittää ainakin osittain eteläisen ja läntisen Suomen sumuisia säitä. Kaikkein sumuismmat alueet eivät silti sijaitse rannikolla, sillä siellä lämmin merivesi estää sumun syntymisen.

– Sumu on erityisesti sisämaan ilmiö, Hutila tiivistää.

Sumuja on monenlaisia

Maallikon silmään sumu näyttää aina samalta: sumu on kuin pilvi maan pinnalla. Sumuja on kuitenkin erilaisia, ja ne jaotellaan neljään tyyppiin syntytapansa perusteella.

Siirtymäsumusta puhutaan silloin, kun lämmin ilma jäähtyy kylmässä ympäristössä; säteilysumua syntyy, kun jäähtyvä maanpinta jäähdyttää myös ilmaa; sekoitussumussa kylmä ja kostea ilma sekoittuvat ja haihtumissumussa taas lämmin vesipinta haihduttaa paljon vesihöyryä.

Sumun lisäksi maisemaa ainakin kansan suussa voi peittää myös usva, utu tai auer. Usva ei Hutilan mukaan ole virallinen nimitys, vaikka sitä käytetään usein sumun synonyymina. Utu ja auer sen sijaan kuuluvat myös meteorologin sanavarastoon.

– Utu tarkoittaa, että ilmassa on sameutta, mutta näkyvyyttä on kuitenkin yli kilometri. Sumussa taas näkyvyyttä on alle kilometri. Jos taas on kyse kuivista hiukkasista, puhutaan autereesta.

Syksyt pitenevät ja sumuiset säät lisääntyvät

Hutila arvioi, että tulevaisuudessa sumuisia päiviä saattaa olla nykyistä enemmän. Ilmastonmuutos vaikuttaa vuodenaikojen kulkuun ja Suomessa nimen omaan syksy pitenee.

Jos kovin pitkään jatkuu pilvinen ja sumuinen sää, niin eihän se kivalta tunnu.

Asko Hutila

– Ja koska syksy on kaikkein sumuisin vuodenaika, voi olettaa, että samean sumuiset säätkin lisääntyvät.

Säät eivät tietenkään muutu kertaheitolla, mutta talven tuloa saadaan eteläisessä Suomessa odotella helposti tammikuulle saakka ja kirkkaan kuulasta taivasta on todennäköisesti luvassa aiempaa harvemmin. 

Monia pitkään jatkuva harmaa sää masentaa. Hutila ymmärtää yskän.

– Kyllähän se auringonpaiste piristää. Jos kovin pitkään jatkuu pilvinen ja sumuinen sää, niin eihän se kivalta tunnu.