Hyppää sisältöön

Kolumbuksen lippulaiva Santa Maria yhä kadoksissa – keväinen löytö osoittautui uudemmaksi laivaksi

YK-järjestön Unescon asiantuntijat vakuuttuneita siitä, ettei Haitin edustalta löytynyt alus ole Santa Maria toisin kuin löytäjät uskoivat.

Kuva: Reuters TV

YK:n asiantuntijoiden mukaan Haitin edustalta vastikään löytynyt laivanhylky ei olekaan Kristoffer Kolumbuksen lippulaiva Santa Maria, kuten löytäjät keväällä uskoivat.

YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon mukaan on kiistattomia todisteita siitä, että hylky on paljon myöhemmältä ajalta kuin vuonna 1492 uponnut Santa Maria.

Yhdysvaltalainen tutkimusryhmä kertoi toukokuussa uskovansa, että kyseessä on Santa Marian hylky. Tähän viittasi meritutkija Barry Cliffordin mukaan kaikki maantieteellinen, topografinen ja arkeologinen todistusaineisto. Alus löytyi alueelta, jossa Santa Marian uskotaan uponneen joulupäivänä 1492.

Hylyn puusta ei kuitenkaan ole paljon jäljellä. Toiset meriarkeologit arvioivatkin jo tuolloin, että vaatii huolellista arkeologiaa selvittää, onko kyseessä Santa Maria.

Unesco lähetti Haitin hallituksen pyynnöstä alueelle tutkimusryhmän selvittämään asiaa.

Santa Maria oli Kolumbuksen laivueen lippulaiva tutkimusmatkalla, jonka tarkoituksena oli löytää lyhempi reitti Euroopasta Aasiaan, mutta löytyikin eurooppalaisille uusi manner. Laivueeseen kuuluivat myös Pinta- ja  Niña-alukset.