Purkkiruokaa ja vaippoja – pienten lasten kanssa reissaaminen vaatii suunnittelua

Yksi perhe pakkaa rantalomalle kaiken mukaan mitä jälkikasvu reissussa tarvitsee. Toinen varaa vain matkaeväät ja luottaa, että lomakohteesta löytyvät tarvittavat ruuat ja varusteet.

Kotimaa
Auringonpalvominen ja etenkin ihon polttaminen altistavat melanoomalle.
Auringonpalvominen ja etenkin ihon polttaminen altistavat melanoomalle.Pekka Sipilä / Yle

Vaippaikäisten kanssa reissaaminen ulkomaiden rantakohteeseen voi olla monelle vanhemmalle vaikeaa, kun ennen reissua ei tiedä, mitä matkalle kannattaisi ottaa mukaan. Moni odottaakin suosiolla, että lapset hieman kasvavat.

Vaippaikäisen kanssa ei edes kannata lähteä minnekään etelän aurinkorannoille. Kyllä sitä kerkeää sittenkin, kun lapsikin jo matkasta jotain ymmärtää. Viettäisivät uudet vanhemmat vain rauhassa laatuaikaa lapsensa kanssa kotonaan ja kotimaassaan. Ei se lapsi kauaa pieni ole, sitten on aikaa matkustella, kertoo Heikki Yle Etelä-Karjalan Facebook-ryhmässä.

Jotkut varaavat matkalle mukaan lähes kaiken, mitä lapsi viikon lomamatkalla tarvitsee.

Pakkasin mukaan vaippoja ja pakkaisin edelleen. Tuskaisina etsimme Espanjassa vaippoja. Ja huomasin, että niissä, kuten kosteuspyyhkeissäkin oli jotain tuoksuja tai parfyymejä. En tiedä ovatko suomalaiset pikku peput tottuneet parfyymeihin ja hajurasvoihin, etenkään hautovassa vaipassa helteellä, kertoo kahden lapsen äiti.

Ja sitten on niitä, jotka ottavat mukaan vain pienet eväät.

Otetaan mukaan ruokaa, juomaa, vaatteita ja vaippoja. Ei koko matkaksi, vaan sen verran evästä että selvitään määränpäähän ja ekaan aamuun siellä, kertoo Matti.

Tutut purkkiruuat tuovat varmuutta

Purkkiruokia otetaan monelle pienelle lapselle mukaan, koska ulkomailla ei ole täyttä varmuutta purkkiruokien, etenkään tuttujen makujen löytymisestä.

Kreikassa pärjää hellehatulla, matkarattailla, aurinkosuojalla, vaippapaketilla ja arsenaalilla pilttipurkkeja. Kaksi viimeistä jää kohteeseen, joten tuliaisille on enemmän tilaa. Jos on vuokra-auto alla ja varsinaiset lounasravintolat kiinni, niin on helppo pyytää lämmittää peruskahvilassakin, kertoo Joni.

Matkustaminen pienten lasten kanssa sujuu usein helpommin, jos on ottanut selvää lomakohteen ruokatarjonnasta esimerkiksi internetin kautta.

Dubai-reissulla ostettiin kaikki vaipat, ruoat, korvikkeet sieltä. Mukana oli vaan lentomatkalle tarvittavat, koska reissu oli niin pitkä. Kaikki saatiin hyvin sieltä, mutta etsittiin etukäteen tietysti tietoa tarjonnasta, kertoo Camilla ja jatkaa:

Turkissa meillä oli ruoat mukana, vanhempani oli siellä jo ennen meitä viikon ja ottivat selvää mitä kaupoissa on. Ruokatarjonta oli todella huono, kyllä me hedelmäsosetta sieltä ostettiin, mutta onneksi otettiin ruoat mukaan. Sieltä ei olisi kyllä saanut, ainakaan kovin kattavalla valikoimalla.

Rantalomallakin saattaa tulla aika pitkäksi

Aika moni lapsi kyllästyy rantalomaan jo muutaman päivän jälkeen. Uutuudenviehätys on kadonnut ja hiekkalinnat rakennettu monta kertaa.

Lappeenrantalainen isoäiti Arja Somppi on tehnyt lastenlastensa kanssa useita matkoja etelän aurinkoon.

– Ruokaa kannattaa välillä tehdä itse. Ainaiset ranskalaiset perunat alkavat muutaman päivän jälkeen tulla jo korvista, sanoo Somppi

Somppi muistuttaa, että kaupungille pitää mennä lasten ehdoilla. Ei siis pelkkiä museoita, eikä hienoja ravintoloita.

Eikä kaupungissakaan tarvitse mennä kalliiseen huvipuistoon. Matkaoppaalta kannattaakin kysyä, missä kaupungin hienoin leikkipaikka on.

– Jos kaupungista löytyy kiva lelukauppa, niin sieltä ostettu lelu on monta kertaa kaupunkiloman pelastus, kertoo Arja Somppi.

Sompin mukaan sanakirja on matkalla ehdoton väline, kun ravintoloissa pitää kysellä mitä ruoka sisältää. Allergioiden kanssa ei tule ongelmia, kun saa selvitetty mitä ruoka sisältää. Puhelinten nettisanakirjoihin ei voi luottaa, varsinkin kun internetiin ei läheskään joka paikassa pääse.

Mukaan tekemistä ja lusikka

Nykyisin aika moni saattaa ottaa mukaan sormitietokoneen, josta voi katsoa tietokoneelle valmiiksi ladattuja elokuvia. Mutta kivoja ovat myös äänikirjat, joita voi iltasaduksi kuunnella.

Erityisesti pienten lasten kanssa kannattaa miettiä, mikä muodostuu ongelmaksi, jos sitä ei ole. Siksi aika moni ottaa mukaan pikkulusikan, juomapullon ja pillimaidon.

Aivan pienen lapsen kanssa matkustamisessa on ainakin se hyvä puoli, että imetyksen onnistuessa vauva saa ravintonsa rintamaitona.