1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kokoomusedustaja puolustaa työmarkkinajärjestöjen asemaa eläkeneuvotteluissa

Kansanedustaja Anne Holmlund (kok.) sanoo, että ay-liikkeen ja työnantajajärjestöjen vahva asema eläkeratkaisussa oli hyvä asia. Kokoomuksen piiristä on myös arvosteltu työmarkkinajärjestöjen liian suurta valtaa.

politiikka
Toimittaja Antti Laakso, Anne Holmlund (kok.) ja Ari Jalonen (ps.)

Kokoomuksen kansanedustaja Anne Holmlund puolustaa työmarkkinajärjestöjen vahvaa asemaa syyskuussa tehdyssä eläkeratkaisussa. Eläkeiän nostamisesta tehtiin sopimus ammattiyhdistysliikkeen ja työnantajajärjestöjen neuvotteluissa.

Porvaripuolueista on aika ajoin kuulunut voimakastakin arvostelua työmarkkinajärjestöjen ja erityisesti ay-liikkeen vahvan aseman takia. Suomessa iso osa työelämää koskevasta lainsäädännöstä sovitaan kolmikantaisesti eli valtion lisäksi asioista ovat sopimassa työmarkkinajärjestöt.

On hyvä, että työmarkkinajärjestöt ovat mukana päättämässä eläkkeistä.

Kansanedustaja Anne Holmlund (kok.)

– Vaikka en erityisesti aina liputa korporaatioiden puolesta, on hyvä, että työmarkkinajärjestöt ovat mukana päättämässä eläkkeistä. Ne ovat maksajatahoja ja ratkaisu yritetään saada vuosikymmeniksi eteenpäin. Voi tuntua hassulta, että poliitikkona sanon näin, mutta joskus pelkään, että jos valta olisi voimakkaammin eduskunnassa, voitaisiin joskus politikoida pienillä asioilla, Holmlund sanoo.

Joka tapauksessa Holmlund pitää tärkeänä, että lopullinen päätösvalta on eduskunnalla. Tällöin eduskunta voi puuttua sopimuksessa havaittuihin epäkohtiin, jotka koskevat esimerkiksi pitkään opiskelleiden naisten eläkkeitä.

Mukana Yle Satakunnan maanantaisessa kansanedustajahaastattelussa oli myös Ari Jalonen (ps.). Toimittajana on Antti Laakso.

Lue seuraavaksi