"Olen yksin loppuelämäni" – A2 Koulukiusaamis-illan nettikeskustelussa jaettiin suuri määrä kiusaamiskertomuksia

Koulukiusaamis-illan nettikeskusteluissa kymmenet keskustelijat ovat kertoneet, miten heitä on koulussa kiusattu ja miten kiusaaminen on vaikuttanut heidän elämäänsä. Pahimmillaan kiusaaminen on johtanut masennukseen ja ahdistukseen vielä aikuisiällä.

Ajankohtainen kakkonen
"Olen yksin loppuelämäni" – A2 Koulukiusaamis-illan nettikeskustelussa jaettiin suuri määrä kiusaamiskertomuksia
Jukka Koski / Yle

Kiusattujen kertomukset kouluvuosista ovat täynnä pelkoa ja ahdistusta.

"Kyynärpäätä kylkeen aina, kun tilaisuus salli. Kampitusta lattiaan, lattiaa pitkin vetämistä. Tavaroiden tuhoamista ja hukkaamista. Jatkuva pelko ja paniikki siitä, mistä kävelet ja kuljet. Kun kuulee, että tulee pataan tunnin jälkeen, toivoo, ettei tunti loppuisi. Ja turpaan tuli. Lujasti. Vuosien ajan."

Hakattu, mutta ei nitistetty

"En tiedä, miksi tavallinen 13-vuotias tyttö joutui kiusaajien hampaisiin. Joinakin päivinä olin sisäpiirivitsi, jonka kustannuksella naurettiin jopa opettajien aikana ja jonka puhelinnumero liitettiin seksi-ilmoitukseen ja ties mitä. Sitten oli niitä päiviä, jolloin minua ei ollut olemassa, päiviä jolloin kukaan ei puhunut minulle koko päivänä ja muutuin näkymättömäksi."

Unohdettu sisäpiirivitsi

"Lapseni aloitti ekaluokan vasta kaksi kuukautta sitten. Välitunneilla lapsen kimppuun on hyökätty niin, että isommat lapset tulivat häiritsemään leikkejä. He uhkasivat tappaa ja kaatoivat maahan. Toisella kerralla samanikäiset lapset sylkivät päälle. Kun lapsi oli hakemassa opettajaa apuun, hyökättiin päälle ja hakattiin nyrkeillä päähän. Tilanne on huolestuttava. Sadat oppilaat ovat samaan aikaan jättikoulun pihalla, ja opettajia on enintään neljän valvomassa."

Äiti

"Lapsenlapseni sanoo, että pahinta on, ettei kukaan tervehdi tai edes katso. Kun hän menee luokkansa tyttöryhmään välitunnilla, lähtee ryhmä kävelemään muualle. Kun opettaja jakaa luokan pareittain, lapset valitsevat oman ystävänsä ja tyttö seisoo yksin jäljellä."

Marjatta

Kiusaajat katuvat

Kiusatut ovat jakaneet nettikeskustelussa kokemuksiaan enemmän kuin kiusaajat, mutta muutama keskustelija on myös myöntänyt kiusanneensa luokkatovereitaan.

"Olin kiusaaja ensimmäisellä luokalla kansakoulussa. Kiusasin samanikäistä kilttiä, hiljaista poikaa. Pojan äiti otti yhteyttä minun äitiini. Äitini otti minut puhutteluun, ja muistan vieläkin sen tiukan ilmeen hänen kasvoillaan. Kiusaaminen loppui siihen. Tästä on aikaa 53 vuotta. Viime kesänä tapasin kiusatun, ja puhuin asiasta, mutta hän ei muistanut sitä. Hän sanoi, ettei ollut mitään traumoja aiheuttanut. Kiusaaminen pysäytettiin ajoissa, kiitos äitiemme!"

Mummeli

"Olin porukan aktiivinen kiusaaja yläasteella. Jossain vaiheessa tajusin, että kyse ei enää ole vitsailusta, kun uhri itki avoimesti. Koko luokka osallistui uhrin kiusaamiseen, mutta kun päätin luokkatoverini kanssa lopettaa touhun, hän sai normaalin statuksen parissa päivässä. Kiusaaminen oli henkistä pahoinpitelyä ja porukasta poissulkemista."

Kiusaaja

"Äitini hakkasi minua pienenä. Mitään rakkautta en koskaan saanut. Koulussa olin se kiusaaja. Oli vain paha olla. Olisin tarvinnut terapiaa, mutta miten lapsi sellaista osaa pyytää. Vasta aikuisena ymmärsin, kuinka väärin olin tehnyt viattomille lapsille ja näin ollen pilannut heidän elämänsä."

Kiusaaja täällä

Kiusaaminen ei jää kouluvuosiin

Keskustelijoiden mukaan kiusaamisesta jää pitkäaikaisia jälkiä elämään. Moni kiusattu on kertonut olevansa arka sosiaalisissa tilanteissa vielä aikuisenakin.

"Olen niin pahasti traumatisoitunut kiusaamisesta, etten koulutettuna aikuisenakaan osannut puolustaa, kun työelämässä jouduin jälleen kiusatuksi. Vanhat haavat aukesivat, tuli vakava masennus, paniikki ja ahdistus. Omalle alalle ei ole enää paluuta, koska stressinsietokyky on huono. Sosiaaliset tilanteet ahdistavat, enkä pysty pitkäjaksoisesti keskittymään esimerkiksi luennoilla oloon."

NiiskuNeiti

"Muutuin pysyvästi yläasteen kiusaamisen seurauksena. Kolme vuotta psykologista piinaa ja kidutusta tärkeimmässä kehitysvaiheessa. En ole kyennyt luomaan yhtäkään uutta ihmissuhdetta, ja vanhatkin kaverit ovat jo kaikonneet. Olen jo hyväksynyt faktan, että olen yksin loppuelämäni."

Psyops

Sitaatit poimittu A2 Koulukiusaamis-illan käsikirjoituskeskustelusta.

A2 Koulukiusaamis-illan sivun löydät täältä.

A2 Koulukiusaamis-ilta tänään klo 21 TV2:lla.