Ravintoloitsija: Tampereelle saadaan ennen pitkää Michelin-ravintola

Ravintolat kukoistavat Tampereella – vain tähti puuttuu. Kaupungin valtteina ovat puhdas ruoka ja monipuoliset ravintolat.

Kotimaa
Kokki kertoo työstään opiskelijoille.
Yle / Matti Vikman

Joni Ichtertzin äiti on suomalainen ja isä ranskalainen. Mies saapui Tampereelle kymmenen vuotta sitten ja perusti ravintolan Kauppahalliin. Hänen mukaansa Michelin-tähden saaminen kaupunkiin on vain ajan kysymys.

– Kyllä se tulossa on jossain vaiheessa. Varmasti nämä Michelin-toimittajat ymmärtävät, että elämää on myös pääkaupungin ulkopuolella. Tampere on ihan loistava esimerkki siitä, miten ruokakulttuuri ja ravintolaelämä saadaan nousuun, Ichtertz hehkuttaa.

Puhtaus valttina

Joni Ichtertz johtaa kansainvälistä järjestöä, joka vaalii paikallista ruokakulttuuria. Järjestöllä on jäsenmaita ympäri maailmaa, ja viime viikolla Tampereella vieraili huippukokkeja Pohjois- ja Etelä-Amerikkaa myöten. Tapahtuma järjestettiin Tampereen ammattikorkeakoulussa.

– Alan opiskelijoilla on mahdollisuus nähdä, miten eri maiden huippukokit valmistavat alkuperäisiä ruokia eri puolilla maailmaa. Uskon, että se antaa ravintola-alan opiskelijoille ideoita ja oppia, jotka toivon mukaan näkyvät omassa toiminnassa sitten, kun työpaikka Tampereelta tai muualta Suomesta löytyy, Ihctertz sanoo.

Joni Ichtertzin mukaan myös kokit hyötyvät vierailusta. Erityisen mieluista on heidän mielestään ollut valmistaa kalaruokia, joita täällä on mahdollisuus valmistaa tuoreista ja puhtaista raaka-aineista.

Hiljaisuus yllätti

Sokol Prenga on kotoisin Albaniasta. Hän on yksi Tampereella vierailleista huippukokeista.

Prenga on esitellyt maansa ruokakulttuuria muun muassa Italiassa, Kreikassa ja Israelissa; Suomeen hän saapui ensimmäistä kertaa.

– Pidin Tampereesta ensi hetkestä lähtien. Välimeren kaupungit ovat liian meluisia, autoja ja ihmisiä on niin paljon. Täällä on todella hiljaista, mikä on rauhoittavaa, Sokol Prenga toteaa.

Prenga kertoo, että Albaniassa syödään paljon lihaa ja vihanneksia. Tähän johtuu historiallisista syistä.

– Esi-isämme olivat paimenia, jotka elivät vuoristossa. Tämän vuoksi maassamme syödään perinteisesti lihaa, vaikka meri olisikin vain muutaman sadan metrin päässä. Itse pidän paljon kalasta, erityisesti lohesta, jota täällä on saatavana monin eri tavoin valmistettuna, Sokol Prenga sanoo.