1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Laaja kyberhyökkäys olisi kaaosta – Armeijalta ei laajaa tukea siviilipuolelle

Siviiliyhteiskunta olisi mahdollista saada sekaisin laajalla tietoverkkojen häirinnällä. Tähän kuitenkin tarvittaisiin todennäköisesti jonkin tietotekniikan suurvallan osaaminen.

Kuva: Yle / Anssi Nikkilä

Nykypäivänä sotia ei julisteta eikä aina edes myönnetä, että sellainen olisi käynnissä.

Tähän kuvioon sopii kyberisku oikein hyvin. Hyökkääjää ei noin vain pysty osoittamaan sormella eikä syyllistämään kuolonuhreista, jos sellaisia edes tulee.

Mutta siviiliyhteiskunta, sähkö- ja vesihuolto, tietoliikenne, ehkä elintarvikejakelukin saadaan sekaisin. Tavalliset hakkerit eivät tähän pysty porukallakaan, arvioi Länsi-Suomen sotilasläänin komentaja, kenraali Pekka Toveri.

– Hyvin suunniteltu ja toteutettu kyberhyökkäys vaikuttaa laaja-alaisesti koko yhteiskuntaan. Toki tällainen edellyttää valtiollisia resursseja, Toveri sanoo.

Yksittäisellä ihmisellä tai ryhmälläkään ei luultavasti ole riittävästi tietoa isoon iskuun. Useisiin yhteiskunnan osa-alueisiin vaikuttava tietoverkkohyökkäys vaatii yksityiskohtaista asiantuntemusta niistä kohteista, joihin aiotaan iskeä.

Armeijan omat tietoverkot ovat verrattain hyvin suojassa valtiotason hyökkääjiltäkin. Puolustusvoimilta liikenisi jonkin verran tukea siviilipuolelle, mutta ei kovin laajasti.

Kunnat ovat aktivoituneet

Viime vuosina valtio, yritykset, järjestöt ja kunnat ovat kuitenkin lisänneet yhteistyötä tietoturva-asioissa.

Varautumista tietoverkkohyökkäyksiin kokeillaan tiistaina alkavassa Pirkka 14 -harjoituksessa. Aluehallintoviraston harjoituksessa ovat mukana muun muassa kaikki Pirkanmaan kunnat.

Siviiliyhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisiä ovat esimerkiksi sähkön ja veden jakelu, elintarvikehuolto tai puhelinyhteydet. Periaatteessa kyberhyökkäyksellä saisi paljon vahinkoa aikaan.

Varautuminen erilaisiin äkkitilanteisiin on kuitenkin kehittynyt, erityisesti niissä kunnissa, jotka ovat kärsineet myrskytuhoista. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Jorma Pitkämäki kiittää kuntien heräämistä.

– Kuntien valmius- ja varautumissuunnitelmia on päivitetty. Myös tähän harjoitukseen suhtaudutaan asianmukaisella vakavuudella, Pitkämäki sanoo.

Muistitikku voi tehdä reiän tietoturvaan

Pirkka 14 -harjoituksessa kokeillaan muun muassa sitä, miten hyvin sovitut asiat toimivat tiukan paikan tullen. Niitä testataan myös armeijan samanaikaisen Vanaja-paikallispuolustusharjoituksen kanssa.

Tiedonkulku ja kokonaiskuvan saaminen on tärkeää, ja kaoottisessa tilanteessa yleensä vaikeaa. 

Verkot voidaan yleensä suojata, mutta yksittäisen ihmisen virhettä on vaikeampi ennakoida. Harjoituksen järjestäjien mukaan reikä tietoturvaan voi syntyä huonossa tapauksessa nettikäynnin tai muistitikun välityksellä.