Eiffel-tornin vierailijat pääsevät nyt kävelemään tyhjyyden päällä – video

Lähes kokonaan remontoitu Eiffel-tornin ensimmäinen kerros avautui Pariisissa maanantaina. Remontissa rakennettiin myös lasitasanne, jonka päällä vieraat voivat kävellä ja katsella näkymiä suoraan alaspäin.

Ulkomaat
Eiffel-torni Pariisissa.
Lähes kokonaan remontoitu Eiffel-tornin ensimmäinen kerros avautui Pariisissa maanantaina. Remontissa rakennettiin myös lasitasanne, jonka päällä vieraat voivat kävellä ja katsella näkymiä suoraan alaspäin.

125-vuotiaan ja 324 metriä korkean Eiffel-tornin ensimmäisen kerroksen remontti on valmistunut. Pariisin pormestari Anne Hidalgo vihki remontoidut tilat käyttöön maanantaina. Remontti kesti kaksi vuotta ja maksoi 30 miljoonaa euroa.

5 400 neliömetrin laajuinen ensimmäisen kerroksen tasanne on 57 metrin korkeudessa. Remontissa rakennettiin myös lasitasanne, jonka päällä vieraat voivat kävellä ja katsella näkymiä suoraan alaspäin. Kerroksen käyttöön vihkinyt pormestari Hidalgo sanoi olevansa lasitasanteesta erityisen vaikuttunut. Myös ensimmäiset siihen tutustuneet turistit kehuivat näkymiä.

– Se on todella vaikuttava, aivan kuin astuisi tyhjyyteen. Minua alkoi huimata kävellessäni tasanteella. Se on todella hieno ja ihmeellinen, kertoi uruguaylainen turisti Maria.

– Ensimmäisen kerran kun kävelimme sillä, tuntui kuin voisimme pudota, mutta se on hauska ja jännittävä, brittiläinen turisti Kiran kertoi tasanteesta.

Ensimmäiseen kerrokseen avautui remontin jälkeen myös tornin historiaa esittelevä museo. Lisäksi remontissa uudistettiin ensimmäisen kerroksen paviljongit ja ravintolat sekä muun muassa parannettiin liikuntarajoitteisten liikkumismahdollisuuksia. Myös tornin energiatehokkuutta parannettiin. Sadeveden keräysjärjestelmä tuottaa vettä vessoihin, aurinkopaneelit lämmittävät puolet tornin käyttämästä lämpimästä vedestä ja led-valaistus vähentää sähkönkulutusta.

Ensimmäisen kerroksen tilat olivat tulossa käyttöikänsä päähän, eivätkä ne enää pystyneet palvelemaan tornin kasvavia kävijämääriä. Aiemmin ensimmäinen kerros oli tornin vähiten vierailtu osa, mutta nyt vierailijoiden toivotaan viettävän enemmän aikaansa vastaremontoidussa tiloissa.

Vuonna 1889 valmistuneen tornin ensimmäinen kerros on remontoitu kahdesti aikaisemmin, vuosina 1937 ja 1981, ja se oli avoinna vierailijoille koko viimeisimmän remontin ajan. Vuonna 2013 tornissa vieraili lähes seitsemän miljoonaa ihmistä.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset