Tornionjokisuun ruoppausurakka jatkuu taas

Viime syksynä jäiden vuoksi keskeytynyt Tornionjokisuun tulvasuojeluruoppaus on aloitettu uudelleen. Koneet tulivat Tornionjokisuulle kuun alussa ja aikaa töille on kuutisen viikkoa.

Tornionjoki
Ruoppauskoneet Tornionjokisuulla
Antti Heikinmatti / Yle

Tornionjokisuun tulvasuojeluruoppaus on aloitettu uudelleen tälle syksylle. Terramare on aloittanut työt lokakuun alussa.

Työmaapäällikkö Reijo Kultalahden mukaan Tornionjokisuulle on täksi syksyksi tuotu muun muassa suurempia proomuja, jotta pohjasta nostettavat massat saataisiin läjitysalueelle nopeammin.

– Viime vuonna meillä oli käytössä puolet pienemmät proomut massojen pois kuljettamiseen. Kaivinkoneet eivät hidasta työtä, vaan nimenomaan kuljettaminen on se pullonkaula, Kultalahti kertoo.

Kuusi viikkoa aikaa

Viime vuonna ruoppaustyöt keskeytyivät jäiden vuoksi marraskuun lopulla. Nyt aikaa urakan viimeistelemiseen on kuutisen viikkoa.

– No sen pitäisi riittää kyllä. Ilmeisesti tosin jonkinlainen vedonlyönti on käynnissä sen puolesta, että Terramare ei ehdi saada töitä valmiiksi.

– Parhaamme kyllä yritämme tehdä sen eteen, että ne vedot hävittäisiin, naureskelee Kultalahti.

Ruopattu väylä ehkäisee jääpatoja

Tänä syksynä ruopattavaa on eniten noin kolmen kilometrin matkalla urakka-alueen pohjoisosassa Hellälän edustalta jokisuuta kohti.

– Väylä ruopataan ensin 25 metriin kohti kuuden kilometrin pylvästä ja sitten lähdetään leventämään ruoppausaluetta. Tavoitteena on saada se koko matkalta 35 metriin, Kultalahti sanoo.

Tornionjokisuun tulvasuojeluruoppaus on Suomen ja Ruotsin yhteinen kuuden miljoonan euron urakka. Reilusta kolmesta metristä noin neljään ja puoleen metriin syvä väylä Tornionjokisuulla ehkäisee jääpatojen muodostumista jokisuulle.