1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ensimmäisen terrorismijutun oikeudenkäynti alkaa

Kaikkiaan neljää henkilöä syytetään terrorismin rahoittamisesta. Lisäksi päätekijää syytetään kahdesta muusta terrorismirikoksesta. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Kotimaan uutiset

Suomen ensimmäinen terrorismioikeudenkäynti alkaa tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla.

Neljää henkilöä syytetään terrorismin rahoittamisesta. Päätekijäksi katsotulle vaaditaan myös rangaistusta värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Kaikki rikoksista syytetyt ovat somalitaustaisia.

Syytteiden mukaan syytetyt ovat keränneet ja toimittaneet rahavaroja Itä-Afrikassa toimivalle al-Shabaab-järjestölle tietäen, että niitä tullaan käyttämään terroristiseen toimintaan. Kyse on useista tuhansista euroista.

Päätekijän katsotaan lisäksi värvänneen Afrikassa vankilasta vapautuneen veljensä al-Shabaab-järjestöön. Saman henkilön epäillään myös valmistelleen veljensä Suomessa asuvien, tekoaikaan alaikäisten lasten kaappaamista ja viemistä al-Shabaabin koulutusleirille vastoin heidän tahtoaan.

Syytteen alaiset rikokset on tehty tammikuun 2008 ja helmikuun 2011 välisenä aikana, ja toiminta on suuntautunut Somalian alueelle.

Syytetyt ovat tutkinnan aikana kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Suojelupoliisi pääsi tiedonhankinnallaan epäiltyjen rikosten jäljille, ja Keskusrikospoliisi suoritti tapauksen esitutkinnan. Tutkinnan aikana kuultiin syylliseksi epäiltyinä kuutta ja muussa asemassa lähes 40 henkilöä.

Lue seuraavaksi