Suomen kalleus on harhaluulo – halvat maat vasta kalliita ovatkin

Haluaisitko Saksan, Ranskan tai Italian hintatason? Suomessa esimerkiksi ruokaan kuluu noin 12 prosenttia palkasta. Niin se kuluu muissakin kehittyneissä maissa. Jos haluaa Saksan hinnat, pitää haluta myös Saksan palkat.

Kotimaa
kauppa appelsiinien punnitus.
Yle

Suomi tuntuu kalliilta. Suomalaisia tuskin lohduttaa tieto, että kaikkien maiden kansalaiset ajattelevat omasta maastaan, että kallista on.

Mutta Suomi ei ole Eurostatin vertailussa erityisen kallis. Ei tosin edullinenkaan. Jos esimerkiksi Suomen ruuan hintatasoa vertaa 28 eurooppalaisen maan hintatasoon, on ruuan hinta Suomessa noin 23 prosenttia yli Euroopan keskiarvon. Näyttää paljolta, mutta ei sitä välttämättä ole.

Jos mukaan otetaan pelkät euroa käyttävät maat, on Suomi noin 17 prosenttia kalliimpi kuin nämä 18 maata keskimäärin. Se, mikä näyttää tilastoissa kalliilta, on kuitenkin keskihintaista.

Kallis halpa alkoholi

Ensisilmäyksellä alkoholi näyttäisi olevan Virossa erityisen edullista. Todellisuudessa Viron viina on peräti yhdeksän prosenttia kalliimpaa kuin euroa käyttävissä maissa keskimäärin. Yksinasuva ja lapseton virolainen tienasi vuonna 2012 keskimäärin 8 700 euroa. Virolaiselle virolainen alkoholi on valtavan kallista.

Suomessa raskaasti verotettu alkoholi kuuluu erityisen kalliisiin tuotteisiin. Viina maksaa meillä tasan 80 prosenttia euroa käyttävien maiden keskiarvoa enemmän. Pelkkiä hintoja vertaamalla humalluttavat juomat tuntuvat erityisen kalliilta. Suomalainen töissä käyvä sinkku tienasi kuitenkin vuonna 2012 keskimäärin yli 29 000 euroa.

Jos vertailukohdaksi otetaan Kreikka, niin huomataan, että suomalainen maksaa alkoholistaan vajaat 50 prosenttia enemmän. Suomalainen tienaa kuitenkin 100 prosenttia enemmän. Tulotasoon suhteutettuna alkoholi onkin todella halpaa lähinnä Saksassa ja Sveitsissä.

Eri maiden hintoja ei voi vertailla hintalappuja tuijottamalla

27 maan vertailussa eurooppalaisten yksinasuvien, lapsettomien ja töissä käyvien kansalaisten keskimääräinen bruttopalkka oli vuonna 2012 noin 22 600 euroa. Tuoreempia tilastoja ei vielä ole, koska kaikkialla tilastointi viime vuodelta ei ole vielä valmistunut. Euroopan unionin köyhin maa on Bulgaria, jossa töissä käyvä sinkku tienasi keskimäärin 3 600 euroa.

Bulgariassa esimerkiksi maito, juusto ja kanamunat maksavat kuitenkin vain kymmenisen prosenttia vähemmän kuin EU:ssa keskimäärin ja 30 prosenttia vähemmän kuin Suomessa. Kallista on.

Entä lihatuotteet. Sloveniassa syödään paljon lihaa, ja se onkin noin 15 prosenttia EU-maiden keskihintaa huokeampaa. Slovenialainen yksinelävä tienasi 2012 noin 11 500 euroa. Suomessa liha on noin 13 prosenttia EU:n keskiarvon yläpuolella. Keskihintaista on ostovoimalla korjattuna siis Suomessa lihakin.

Tupakka saattaa tuntua Suomessa kalliilta, mutta on vain pari prosenttia kalliimpaa kuin 28 Euroopan maan keskihinta on. Yllätyksenä voi tulla myös, että sähkön ja polttonesteiden hinnassa Suomi on peräti 12 prosenttia euroa käyttävien maiden keskihinnan alapuolella.

Kellä rahaa on, se maksaa

Sveitsiläinen tienaa. Yksinelävä ansaitsi vuonna 2012 keskimäärin hiukan yli 60 000 euroa vuodessa. Ostovoimaansa suhteutettuna sveitsiläinen pääsee erittäin halvalla, vaikka ruoka on keskimäärin 50 prosenttia ja sähkö sekä vesi jopa 100 prosenttia kalliimpia kuin EU:ssa keskimäärin. Hyvin monessa Sveitsin hinta on kuitenkin lähestulkoon 28 Euroopan maan keskihinta.

Noin 48 000 euroa keskimäärin tienaava norjalaissinkku saa maksaa ravintolassa lähes tuplasti Euroopan keskihintoja enemmän. Alkoholi maksaa Norjassa yli 180 ja tupakka lähes 160 prosenttia 28 maan keskiarvoa enemmän.

Suomessa viestintä on edullista. Kännykät, laajakaistat ja jopa sanomalehdet ovat huomattavan edullisia. Esimerkiksi bulgarialainen maksaa tismalleen samansuuruisia matkapuhelinlaskuja kuin suomalainen.

Edes kalliiksi aina luonnehdittu yksityisautoilu ei Suomessa toisella silmäyksellä niin kallista olekaan. 14 prosenttia yli 28 Euroopan maan keskiarvon tarkoittaa, että Suomessa auto liikkuu samaan hintaan kuin Portugalissa. Portugalissa tosin palkka jää reilusti alle puoleen suomalaisen palkasta.

Ostovoimakorjattu hintavertailu tuo Suomen hintoihin uusia näkökulmia. Saksassa, jossa kaikki tuntuu olevan Suomea halvempaa, tienaa yksinelävä keskimäärin yhden kuukauden bruttopalkan verran vähemmän kuin Suomessa.