Opettajat rohkaistuivat kertomaan kiusaamisesta – ongelma pelättyä suurempi

Opettajien kiusaaminen osoittautui keväällä OAJ:n tutkimuksessa isommaksi ongelmaksi kuin oletettiin. Asian esiin tuominen rohkaisi kuitenkin opettajia kertomaan kiusaamisesta. OAJ:n puheenjohtajan mielestä aiheesta tarvitaan lisää tutkimustietoa.

Kotimaa
Koululainen selaa kirjaa tukiopetuksessa.
Jalasjärvellä tarvittaisiin nopeasti uudet tilat yläkoululaisille.Yle

Opettajat joutuvat kiusatuksi yllättävän usein. Opettajien ammattijärjestö teki asiasta keväällä tutkimuksen, jonka tulokset olivat hälyttäviä.

36 prosenttia kyselyyn vastanneista eli kymmeniätuhansia opettajia ilmoitti olleensa epäasiallisen kohtelun tai kiusaamisen kohteena viimeisen vuoden aikana. Jopa 11 prosenttia OAJ:n keväällä tekemän kyselyn vastaajista kertoi jääneensä pois töistä epäasiallisen kohtelun vuoksi.

– Tässä on paljastunut piilokupla. Asia on paljon laajempi kuin olemme pelänneet. Onhan sillä jo taloudellinenkin vaikutus, jos 4 000 opettajaa on pois töistä, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Luukkaisen mukaan vastaavalle tutkimukselle olisi tarvetta lähitulevaisuudessa, jotta voitaisiin selvittää, onko ilmiö lisääntynyt, vähentynyt tai muuttanut muotoaan.

Tutkimus rohkaisi kiusattuja

Synkän sanoman esiin tuomisella oli kuitenkin valoisat puolensa.

– Aiheen esille tuominen rohkaisi opettajia puhumaan asiasta työyhteisössä ja se olikin tarkoituksemme, Olli Luukkainen kertoo.

Aiheen esille tuominen rohkaisi opettajia puhumaan asiasta työyhteisössä ja se olikin tarkoituksemme.

puheenjohtaja Olli Luukkainen, OAJ

Opettajat eivät aina uskalla kertoa kiusaamisesta esimiehelle tai kollegalle. Luukkainen arvelee tämän taustalla olevan opettajan työn luonteen ja historian.

– Ajatellaan, että se osoittaa heikkoutta tai osaamattomuutta kertoa tällaisesta. Näinhän ei saa ajatella, vaan pitää olla rohkea ja avata se asia. Kiusaamisen syyt eivät välttämättä liity opettajaan itseensä mitenkään, Luukkainen muistuttaa.

Luukkainen neuvoo kiusattuja opettajia kääntymään ensimmäisenä oman esimiehensä puoleen. Tilanteessa on tärkeää arvioida, mistä kiusaaminen johtuu, koska se on lähtöisin yleensä kiusaajan omasta pahasta olosta.

"Pojat eivät ole vain poikia"

Kiusaamisen määrittäminen on vaikeaa, ja usein sitä vähätellään.

Ainoa pitävä tapa määrittää kiusaaminen on henkilön oma kokemus.

puheenjohtaja Olli Luukkainen, OAJ

Erot kiusaamisen ja kaverillisen herjan heiton välillä ovat häilyvät. Henkilökohtaiset erot vaikeuttavat osaltaan kiusaamisen tunnistamista.

– Ei pidä sortua siihen, että toteaa "poikien olevan vain poikia". Ainoa pitävä tapa määrittää kiusaaminen on henkilön oma kokemus. Ihmisen omia tuntemuksia ei pidä vähätellä, Olli Luukkainen sanoo.