Sotien ja elokuvienkin näyttämönä toiminut miljoonalinna etsii uutta omistajaa

Siuntiossa on myytävänä epätavallinen kiinteistökaupan kohde. Tarjouskilpailu Suitian kartanolinnasta ja sitä ympäröivistä maista käynnistyy tänään tiistaina. Alueen hinta noussee yli kymmeneen miljoonaan euroon.

kulttuuri
Suitian kartanolinna on hyvin koristeellinen.
Yle

Sotapäällikkö Erik Fleming oli aikanaan yksi Suomen vaikutusvaltaisimmista miehistä ja hyvin ehtivää sorttia. 1500-luvun alkupuoliskolla hän muun muassa perusti Tammisaaren kaupungin ja rakennutti Suitian kartanolinnan.

Laajimmillaan tilan maat ylsivät Lohjanharjulta Pikkalaan saakka. Vaikka alue on sittemmin kutistunut, kaupan kohde on edelleen valtava.

– Maapinta-alaa on yli 770 hehtaaria, rakennuksia yli 60 ja tietenkin tämä linna siinä kruununa päällä. Erittäin iso kokonaisuus on kyseessä, Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Esa Pentikäinen kuvailee.

Kansalaissotaa ja filmikameroita

Viiden sadan vuoden ikää lähestyvän Suitian kartanolinnan mailla on käyty verisiä kansalaissodan taisteluita ja sisätiloissa kuvattu useita elokuvia. Viimeksi linna oli Helsingin yliopiston tutkimustilan käytössä kunnes toiminta keskitettiin Viikkiin vajaa kymmenen vuotta sitten.

Omistajanvaihdos valtiolta yksityiselle puolelle ei hirvitä Museovirastoa, vaikka se on luokitellut linnan pihapiireineen valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

– Suitialla on pitkä yksityiseen omistukseen perustuva historia ja nyt oikeastaan palataan siihen tilanteeseen. Ostajalle esittäisin kuitenkin kaksi toivetta: toinen on vastuullisuus linnan ja sen ympäristön historiallisten ominaisuuksien huomioonottamisessa ja arvostamisessa. Toinen on se, että uudella omistajalla on riittävät resurssit, eli osaamista ja totta kai taloudellisia voimavaroja linnan ja ympäristön ylläpitoon, Museoviraston kulttuuriympäristön suojelu -osaston johtaja Mikko Härö miettii.

Ostajien kiinnostus on herännyt jo

Suitian kartanolinnakokonaisuuden hinta kipuaa näillä näkymin yli kymmeneen miljoonaan euroon. Kauppa menee vielä eduskunnan käsittelyyn ja mahdolliset muutostyöt on hyväksytettävä Museovirastossa. Linna on silti herättänyt kiinnostusta jo ennen tarjouskilpailua.

– On meille tullut muutamia yhteydenottoja kotimaisilta tahoilta, että kyllä kiinnostusta on. Uskon, että saamme useita tarjouksia ja ihan kunnon tarjouskilpailun aikaiseksi, Esa Pentikäinen ennakoi.

Tarjouskilpailu on tarkoitus viedä loppuun vuodenvaihteeseen mennessä. Uusi omistaja pääsee käyskentelemään linnan sokkeloihin aikaisintaan ensi kesänä.