Finnairin ja lentoemäntien säästökiistan ratkaisuesitys valmis – valtuusto pui sovintoa

Neuvotteluratkaisun sisällöstä ei ole toistaiseksi tietoa.

talous
Finnair neuvottelut
Yle

Yle Uutisten tietojen mukaan Finnairin ja matkustamohenkilökunnan säästöjä koskevan kiistan ratkaisuesitys on valmistunut tuntikausia kestäneen neuvonpidon jälkeen.

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen (SLSY) puheenjohtaja Thelma Åkers vei esityksen puoli seitsemän jälkeen valtuuston käsiteltäväksi Helsingin Hakaniemessä. Åkers kertoo neuvottelijoiden suosittavan yksimielisesti löydetyn sovun hyväksymistä.

– Nyt eletään toivossa, valtuusto päättää, Åkers sanoi lyhyesti.

Åkers ei paljastanut, miksi neuvottelut Finnairin kanssa ovat venyneet. Hän kertoi, että näistä asioista ja sopimuksen sisällöstä kerrotaan tarkemmin sitten kun valtuusto on tehnyt päätöksensä.

SLSY:n puheenjohtajalta tiukattiin myös, miten kivuliaita päätöksiä sopu pitää sisällään matkustamohenkilöstölle.

– Tottakai, kun säästöistä päätetään, niin ei se ole koskaan helppoa, totesi Åkers.

Finnair ja SLSY tiedottivat varhain lauantaina saavuttaneensa sovun säästöneuvotteluissa. Ratkaisuehdotuksen kerrottiin vaativan Finnairin ja SLSY:n valtuustojen hyväksynnät.

SLSY:n valtuuston piti päättää hyväksyykö se neuvottelutuloksen jo puolen päivän aikaan maanantaina, mutta neuvonpitoa jatkettiin. Neuvotteluista ei ole tihkunut tietoa, mistä kohdasta esitystä on erimielisyyttä.

Finnair vaati keväällä matkustamohenkilökunnalta 18 miljoonan euron säästöjä. SLSY hylkäsi tarjouksen. Se olisi ollut valmis hyväksymään enintään noin 12 miljoonan euron leikkaukset.

Syyskuussa Finnair kertoi ostavansa matkustamopalveluita jatkossa norjalaiselta miehistöpalveluyritykseltä OSM Aviationilta.