Katainen parlamentin näpeissä aamupäivällä

Euroopan parlamentti on pysäyttänyt jo viisi ehdokasta kuulemisiin. Puutteita on ollut osaamisessa, taustassa ja asenteissa.

Ulkomaat
Grafiikka.
EU-parlamentin kolmen valiokunnan jäsenet tenttaavat Suomen komissaariehdokasta Jyrki Kataista tiistaina alkaen kello 11 Suomen aikaa.

Suomen komissaariehdokkaan kuulemiseen on ladattu enemmän jännitettä kuin useimpien muiden komissaarien kuulemisiin.

– Siitä tulee tiukka, ennakoidaan Kataisen kuulemista Kataisen omasta EPP-ryhmästä.

– Siitä tulee tiukka, sanotaan Euroopan sosialistien ja demokraattien ryhmästä.

Jyrki Kataisen hartioille on kasattu kaikenlainen ikävä roina, mitä Suomen Eurooppa-politiikkaan arvostelijoiden mielestä liittyy: tiukka talouskuri, säästöt, vakuuksien vaatiminen Kreikalta, kriittisyys EU:ta kohtaan. Harva todella tuntee Kataisen uraa, mutta maine on joka tapauksessa synkkä.

Kolmen valiokunnan jäsenet tenttaavat Kataista, miten hän tuo EU:hun työtä, talouskasvua ja investointeja. Asioista olisi pystyttävä kertomaan mahdollisimman selkeästi. Kesällä kuulemisessa Katainen meni epäilijöiden mielestä rimaa hipoen. Koska Kataisesta tulee varapuheenjohtaja, nyt olisi tehtävä kunnon hyppy.

Kataisen kuuleminen on Suomen aikaa klo 11. Yle lähettää tilaisuuden suorana Yle Areenassa.

Heidät EU-parlamentti jo pysäytti:

Jonathan Hil
Julien Warnand / EPA

Jonathan Hill,Iso-Britannia, rahoitus

Kuulemisessa uusintaan joutui Iso-Britannian Jonathan Hill. Hill oli kriitikoiden mielestä hurmaava, mutta ei vakuuttava. Britannia ei kuulu euroon, eikä Hill ollut seurannut euro-alueen talouspolitiikkaa kovin tarkasti. Jotkut näkevät ongelman myös Hillin taustassa - hänen katsotaan olevan liian lähellä Lontoon talouseliittiä. Hill kutsutaan uudestaan kuultavaksi.

Pierre Moscovici
Olivier Hoslet / EPA

Pierre Moscovici, Ranska, talous ja euro

Moscovici on ollut Ranskan valtiovarainministeri. Se on hänen suurin syntinsä. Parlamentti haluaa vakuuttua lisäselvityksin, että hän ei lipsu taloussäännöistä. Euroopan kansanpuolue EPP halusi Moscovicilta lisäselvityksiä - myös siksi, että sosialistien ja demokraattien ryhmä on arvostellut EPP:n komissaariehdokkaita.

Vera Jourovà
Julien Warnand / EPA

Vera Jourovà, Tsekki, oikeus ja kuluttaja

Jourovan esitys ei vakuuttanut parlamenttia. Hän pysytteli arvostelijoiden mukaan liian yleisellä tasolla. S ja D -ryhmä kaipasi häneltä enemmän näkemystä sekä selkeämpiä vastauksia. Jourova saa eteensä uudet kirjalliset tehtävät.

Tibor Navracsics
Olivier Hoslet / EPA

Tibor Navracsics, Unkari, koulutus ja kulttuuri

Unkarin komissaariehdokkaan historia on ongelma ainakin vihreille ja vasemmistolaisille. Navracsics tulee Unkarin hallituspuolueesta, Fideszistä, joka ei kaikkien mielestä edusta eurooppalaisia liberaaleja ja demokraattisia arvoja. Kulttuurivaliokunta on äänestänyt asiasta, eikä huoli Navracsisia kulttuurikomissaariksi.

Miguel Arias Cañete
Made Nagi / EPA

Miguel Arias Cañete, Espanja, energia ja ilmasto

Cañeten pitäisi Jean-Claude Junckerin mielestä tarttua energia- ja ilmastokomissaarin salkkuun. Vihreille se on ongelma. Cañete on myynyt omistamansa öljyosakkeet, mutta se ei riitä vihreille. Hänen epäillään olevan liian lähellä teollisuutta. Sekä vihreät että vasemmistolaiset pitävät ongelmana Cañeten tasa-arvoasennetta. Hän on jo joutunut pyytämään anteeksi aiempaa kommenttiaan, jossa uskoi olevansa älyllisesti naisten yläpuolella. Myös Cañete joutuu kirjoittamaan uusia vastauksia.

Kaatuuko komissio tähän? Ei.

Kolmen tunnin kuulemisten jälkeen poliittiset ryhmät ja valiokunnat miettivät, läpäisikö ehdokas tentin vai tarvitaanko uusi kuuleminen tai kirjallisia lisäselvityksiä. Parlamentti voi vaatia komission puheenjohtajaa vaihtamaan salkkuja tai ehdokkaita. Parlamentti äänestää komissiosta 22. lokakuuta. Silloin se voi hyväksyä tai hylätä koko komission.

Kuulemisissa parlamentti voi käyttää ja näyttää valtaansa. Se tuskin kuitenkaan kaataa komissiota, sillä parlamentin enemmistön muodostavat EPP ja sosialistien ja demokraattien ryhmä - jotka ovat asettaneet valtaosan komissaariehdokkaista.