Oikeuden päätös mahdollistaa homoavioliitot suurimmassa osassa Yhdysvaltoja

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti olla käsittelemättä viiden osavaltion valitukset homoavioliitoista. Päätöksen myötä samaa sukupuolta olevien avioliitot sallitaan yhteensä 30 osavaltiossa.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat lainvoimaisia suurimmassa osassa osavaltioita. Maan korkein oikeus päätti maanantaina jättää viiden osavaltion tekemät valitukset homoavioliitoista käsittelemättä. Näin ollen alempien oikeusasteiden homoavioliitot sallivat päätökset jäävät voimaan osavaltioissa.

Indianan, Utahin, Virginian, Wisconsinin ja Oklahoman osavaltiot olivat valittaneet korkeimpaan oikeuteen alempien oikeusasteiden päätöksistä, joiden mukaan homoavioliittojen kieltäminen on perustuslain vastaista.

Myös kuusi muuta osavaltiota on valittanut vastaavista päätöksistä. Korkeimman oikeuden päätös jättää valitukset käsittelemättä johtaa siihen, että myös näiden osavaltioiden on sallittava samaa sukupuolta olevien avioliitot. Näin ollen homoavioliitot sallivien osavaltioiden määrä nousee nykyisestä 19:stä 30:een.

Korkeimman oikeuden päätös tarkoittaa kuitenkin sitä, että kansallista päätöstä homoavioliitoista ei nähdä Yhdysvalloissa lähiaikoina. Se kuitenkin antaa alemmille oikeusasteille vahvan viestin siitä, että homoavioliitojen kieltojen purkaminen on Yhdysvaltain perustuslain mukaista.

Lähteet: Reuters, AFP, AP