Lentoemännät hyväksyivät Finnairin tarjouksen – 18 miljoonan euron säästöt luvassa

Säästösopimuksen myötä matkustamohenkilökunta joutuu tinkimään eduistaan. SLSY:n puheenjohtaja kertoo, että henkilöstö sai sopimuksessa turvan ulkoistuksilta neljäksi vuodeksi. Finnairin mukaan lentoemännillä ja stuerteilla on lisäksi kahden vuoden irtisanomissuoja. Sovun myötä Finnair keskeyttää jatkoulkoistukset reiteillään.

talous
Finnair neuvottelut
Yle

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen valtuusto on hyväksynyt Finnairin tarjoaman säästösopimuksen.

SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers kertoo, että sopimukseen sisältyy 18 miljoonan euron säästöt, ja siinä on huomioitu Singaporen ja Hongkongin reittien ulkoistukset. Säästösopimuksen myötä matkustamohenkilökunta tinkii eduistaan.

Lentoemäntien ja stuerttien palkka laskee alle 10 prosenttia. Työntekijät joutuvat myös tekemään 15 tuntia enemmän työtunteja kuukaudessa, sanoo Åkers.

– Lentoemännille tämä tarkoittaa vähemmän palkkaa, ja enemmän töitä. Pyrimme sellaiseen ratkaisuun, että työtä jaksetaan tehdä jatkossakin.

Puheenjohtajan mukaan työpaikat säilyvät sovun myötä Singaporen ja Hong Kongin reittejä lukuunottamatta.

– Matkustamohenkilökunta sai sopimuksessa turvan ulkoistuksilta neljäksi vuodeksi, mutta eihän nykymaailmassa kukaan voi luvata työpaikkoja ikuisiksi ajoiksi.

Finnair kertoo antavansa työntekijöille säästöistä vastineeksi ulkoistamissuojan lisäksi kahden vuoden irtisanomissuojan sekä eläkekannustimen. Sopu pitää sisällään jo sovittujen ulkoistusten säästövaikutuksen eli nuo Singaporen ja Hongkongin reitit.

Finnairin mukaan sopimus tuo 18 miljoonaa euroa pysyviä, vuosittaisia säästöjä. Yhtiö laskee, että säästöistä noin 75 prosenttia toteutuu tällä, marraskuussa 2016 päättyvällä työehtosopimuskaudella ja noin 25 prosenttia tulevaisuudessa uuden matkustamohenkilökunnan työehtojen muutosten myötä.

Finnair laittaa jäihin jatkoulkoistukset

Thelma Åkers sanoi matkustamohenkilökunnan taipuneen säästöratkaisuun, jotta Finnairilla olisi paremmat mahdollisuudet menestyä.

– Olemme nyt tehneet osuutemme, ja säästäneet sen mitä yhtiö on meiltä toivonut. Nyt odotamme sitä, mitä yhtiön johto tekee, ja sitä että nokka lähtee nyt nousuun. Meidän palkat tai työehdot eivät ole enää esteenä sille.

Finnair ja SLSY tiedottivat varhain lauantaina saavuttaneensa sovun säästöneuvotteluissa.

SLSY:n valtuuston piti päättää puolen päivän aikaan maanantaina, hyväksyykö se neuvottelutuloksen, mutta neuvonpitoa jatkettiin koko päivän. Åkers kertoo, että lisäneuvotteluissa tarkennettiin ratkaisun lopputulosta.

– Jotta molemmilla olisi samanlainen käsitys siitä, että mitä perjantaina oli sovittu.

Finnair vaati keväällä matkustamohenkilökunnalta 18 miljoonan euron säästöjä. SLSY hylkäsi tuolloin tarjouksen, ja olisi hyväksynyt korkeintaan 12 miljoonan euron leikkaukset.

Syyskuussa Finnair kertoi ostavansa matkustamopalveluita jatkossa norjalaiselta miehistöpalveluyritykseltä OSM Aviationilta.

Sopimuksen johdosta Finnair keskeyttää jatkoulkoistusten suunnittelun matkustamopalvelussaan. Tämä ei koske syyskuun alussa julkistettuja Singaporen ja Hongkongin reittejä.

Korjattu 22.13 : SLSY:N puheenjohtaja Thelma Åkers puhui ensin 16 miljoonan euron säästöistä, myöhemmin hän korjasi luvun 18 miljoonaan.