THL:n tutkimusprofessori Espanjan Ebola-tartunnasta: Näin ei pitäisi käydä

Tapauksella ei ole vaikutusta Suomen ohjeistuksiin, sanoo tutkimusprofessori Mika Salminen. Hän pitää kuitenkin tärkeänä, että Espanja tekee selvitystyönsä perusteellisesti.

Ulkomaat

Espanjassa Ebola-virukseen sairastuneen sairaanhoitajan tapaus aiheuttaa toimenpiteitä pääasiassa Espanjassa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin tutkimuslaitoksen tutkimusprofessori Mika Salminen. Hän uskoo, että maassa perehdytään hyvin tarkasti koko prosessiin ja suojautumistoimenpiteisiin, joita Ebola-tartunnan saaneiden hoidossa on käytetty.

– Koska periaatteessa näin ei pitäisi käydä.

Sairaanhoitajan kerrotaan työskennelleen madridilaisessa sairaalassa, jonne aiemmin tuotiin hoidettavaksi espanjalainen lähetyssaarnaaja.

Kyseessä on ensimmäinen Euroopassa saatu Ebola-tartunta. Terveysviranomaisten mukaan sairaanhoitajan Ebola-tartunta on näkynyt kahdessa erillisessä kokeessa.

– Varmasti muut eurooppalaiset maat ovat kiinnostuneita siitä, mikä mahdollisesti saattaisi olla (tartunnan) syynä ja mikä on aiheuttanut altistumisen hoidon yhteydessä, Salminen sanoo.

– Tämä ensimmäinen, joka siellä evakuoitiin, oli varsin sairas ja vakavasti monella tavalla. Hoito ei ollut helppoa. Sen verran siitä tiedetään.

Salmisen mukaan tärkeintä on, että Espanja tekee selvitystyönsä perusteellisesti. Selvitystyön tuloksesta on otettava opiksi, hän tähdentää.

"Nämä ovat yksittäistapauksia"

Tänään maanantaina ilmeni myös, että Sierra Leonessa työskennellyt norjalaisnainen on sairastunut Ebola-virukseen. Hänet on määrä lennättää myöhemmin Norjaan hoitoa varten.

Salminen sanoo, etteivät tapaukset kasvata Ebola-taudin riskiä Suomessa.

– Niin ei voida sanoa. Nämä ovat yksittäistapauksia. Koko ajan on tiedetty, että tämäntyyppisiä voi tulla.

– Jokainen maa tekee omat ratkaisunsa sen suhteen, minkälaisia mahdollisuuksia näitä terveydenhuollon vapaaehtoistyöntekijöitä on evakuoida – mutta tietysti on niin, että loppujen lopuksi työnantajilla on vastuu lähettämänsä henkilöstön terveydestä ja suojautumisesta.

Espanjan Ebola-tartunta ei suoraan vaikuta Suomen ohjeistuksiin, Salminen arvelee. Ne ovat hänen mukaansa täysin valideja.