Sosnovyi Borin vanhalle ydinvoimalalle taas jatkoaikaa – uusien reaktorien valmistuminen myöhässä vuosia

Venäläinen Sosnovyi Borin ydinvoimala on tunnettu turvallisuuspuutteistaan. Sitä ei voida kuitenkaan sulkea, sillä muutoin Pietarista loppuisi sähkö. Venäläiset kertovat korjanneensa ykkösreaktoria vaivanneet grafiittiongelmat uudella tekniikalla.

Ulkomaat
Sosnovyi Borin ydinvoimala.
Suomenlahden rannalla sijaitsevan Sosnovyi Borin ydinvoimalan ykkösreaktorin sulkemista on lykätty vuodella uusien korjausten jälkeen.Yle

Venäjän ydinvoimahallinto pidentää jälleen vanhojen RBMK-reaktoreiden käyttöikää. Esimerkiksi Suomenlahden rannalla sijaitsevan Sosnovyi Borin ydinvoimalan ykkösreaktorin sulkemista on lykätty vuodella uusien korjausten jälkeen.

Vuonna 1973 valmistuneen ykkösreaktorin ongelmat havaittiin vuonna 2011. Tuolloin mittauksissa huomattiin, että ydinreaktion hidastusaineena toiminut grafiitti oli – odotusten mukaisesti – alkanut paisua vuosikausien säteilyn vaikutuksesta.

Ongelmana oli se, että grafiittipilarit olivat paisuessaan vääntäneet myös ydinpolttoainetta sisältäviä paineputkia. Mikäli useampi paineputki olisi rikkoutunut samanaikaisesti, vaarana olisi ollut jonkinasteinen säteilyonnettomuus.

Insinöörit töihin

Ydinvoimaloita pyörittävä, Rosatom-korporaatioon kuuluva, Rosenergoatom ajoi ykkösreaktorin alas toukokuussa 2012. Insinöörit alkoivat kehittää ratkaisua grafiitin paisumisongelmaan.

Ehkä näillä konsteilla voidaan pidentää laitoksen käyttöikää joitakin vuosia, mutta siitä huolimatta, joku raja siellä kuitenkin on.

Aapo Tanskanen

– Grafiittilohkoja korjattiin 1,5 vuotta. Niitä sahattiin ja puristettiin alkuperäiseen muotoon. Venäjän säteilyviranomainen antoi luvan käynnistää reaktorin uudestaan marraskuussa 2013, kertoo Säteilyturvakeskuksen toimistopäällikkö Aapo Tanskanen.

Stuk on saanut tietoja korjauksen etenemisestä venäläisviranomaisilta ja suoraan voimalaitokselta.

– Tekniikka on kokonaan uusi kehitystuote. Nähtäväksi jää, miten hyvin tekniikka toimii. Sitä ei kukaan tällä haavaa tiedä, Tanskanen sanoo.

Ykkösyksikkö on siis toiminut nyt lähes vuoden korjauksen jälkeen. Laitosta on tosin ajettu vajaalla teholla. Käyttöhäiriöitä ei ole tullut Stukin tietoon.

Mikäli ratkaisu toimii, Rosenergoatom haluaa korjata eri puolilla Venäjää sijaitsevat 11 pahamaineista RBMK-reaktoria samalla tekniikalla.

Sähkökapasiteetista pulaa

Paineet vanhojen laitosten käyttöiän jatkamiselle ovat kovat, sillä esimerkiksi Pietarin alueen sähköstä puolet tulee Sosnovyi Borin vanhasta laitoksesta. Sosnovyi Boriin rakenteilla olevat uudet reaktorit ovat aikataulustaan myöhässä kolmisen vuotta.

Nähtäväksi jää, miten hyvin tekniikka toimii. Sitä ei kukaan tällä haavaa tiedä.

Aapo Tanskanen

– Venäjällä on selvästikin tarve pidentää ikääntyneitten laitosten käyttöä. Tämä on kytköksissä siihen, että uusien laitosten rakentaminen Sosnovyi Boriin on viivästynyt, vahvistaa Stukin Tanskanen.

Stukin mukaan suomalaisten ei tarvitse olla erityisesti huolissaan venäläisydinvoimaloiden käyttöiän jatkamisesta.

– Tässä ei ole mitään yllätyksellistä. Grafiitin ominaisuudet ovat olleet koko ajan tiedossa. Venäläiset ovat myös kertoneet hyvin avoimesti tekemisistään. Ja venäläisviranomaiset ovat sanoneet, että laitoksia voidaan käyttää turvallisesti.

Tanskanen huomauttaa myös, että Venäjän säteilyviranomainen Rostechnadzor on antanut Sosnovyi Borin ykkösreaktorille nyt luvan toimia 200 päivää.

– He seuraavat grafiitin ominaisuuksien kehittymistä ja muodonmuutoksia säännöllisesti.

"Jossain kulkee raja"

Loputtomiin atomimyllyt eivät voi kuitenkaan pyöriä edes Venäjällä. Alun perin RBMK-reaktoreiden käyttöiäksi on suunniteltu 30 vuotta. Mittavien uudistusten ja turvallisuusparannusten jälkeen Tshernobyl-tyyppisten reaktoreiden käyttöikää on nostettu 15 vuodella. Sosnovyi Borin ykkösreaktori olisi määrä sulkea nykytiedon mukaan vuonna 2019.

– Kyllä nämä laitokset tulevat vääjäämättä käyttöikänsä päähän. Ehkä näillä konsteilla voidaan pidentää laitoksen käyttöikää joitakin vuosia, mutta siitä huolimatta, joku raja siellä kuitenkin on.

Grafiitti kun ei ole ainoa asia, mikä RBMK-reaktoreissa vanhenee.