Näkökulma: Homoliitot laillistuvat Yhdysvalloissa keittiön kautta

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksen seurauksena homoliitot laillistuivat joissakin hyvin konservatiivisissa etelän osavaltioissa, missä äänestäjien enemmistö on ne torjunut, kirjoittaa Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Olli-Pekka Sulasma.

Näkökulmat
Olli-Pekka Sulasma
Yle

Joskus sillä, että ei tee mitään, on pitkäkantoisia seurauksia. Yhdysvalloissa otettiin maanantaina uusi askel samaa sukupuolta olevien avioliiton laillistamisessa. Taustalla ei ole kuitenkaan suoraselkäistä päätöstä vaan se, että Yhdysvaltain korkein oikeus päätti olla tekemättä minkäänlaista päätöstä homoavioliittojen laillisuudesta. Näin oikeus sukupuolineutraaliin avioliittoon hiipii entistä yleisemmäksi osavaltio kerrallaan, ei paraatioven vaan keittiön kautta.

Sekä homoavioliittojen puoltajat että vastustajat olivat odottaneet, että korkein oikeus olisi maanantaina ilmoittanut tällä istuntokaudellaan päättävän sukupuolineutraalin avioliiton perustuslaillisuudesta. Yksi korkeimman oikeuden tehtävistä on ratkaista laajaa yhteiskunnallista merkitystä omaavia kiistoja perustuslaillisesta näkökulmasta. Homoliitot, jos mikä, ovat juuri sellainen asia Yhdysvalloissa.

Homoavioliitot olivat maanantaihin asti laillisia 19 osavaltiossa ja pääkaupungissa, Columbian piirikunnassa. Viisi osavaltiota, joissa valitustuomioistuin oli todennut niissä olevan homoliittokiellon olevan perustuslainvastainen, oli vedonnut korkeimpaan oikeuteen homoliittokiellon säilyttämisen puolesta. Tähän käsittelyyn korkein oikeus siis ei suostunut.

Jänistikö korkein oikeus siis, koska se ei ottanut asiaa käsiteltäväkseen? Asiaan ei ole yhtä vastausta. Homoliittojen vastustajien mielestä korkein oikeus ei täyttänyt tehtäväänsä jättämällä ainakin toistaiseksi sukupuolineutraalista avioliitosta päättämisen alempien oikeusasteiden päätösten varaan eri osavaltioissa.

Oikeus sukupuolineutraaliin avioliittoon hiipii entistä yleisemmäksi osavaltio kerrallaan, ei paraatioven vaan keittiön kautta.

Olli-Pekka Sulasma

Homoliittoja puolustavat ovat myös pettyneitä siihen, että asiaan ei tule kerta laakista selvää vastausta liittovaltion tasolla. Seurauksena on tilkkutäkki, jossa yhdessä osavaltiossa homoliitot ovat laillisia, toisissa eivät. Maanantaisen päätöksen seurauksena homoliitot laillistuivat kuitenkin myös joissakin hyvin konservatiivisissa etelän osavaltioissa, missääänestäjien enemmistö on ne torjunut.

Maanantaina viisi uutta osavaltiota – Wisconsin, Indiana, Oklahoma, Virginia ja Utah – alkoi myöntää avioliittolupia. Näiden kanssa samoihin valitustuomioistuinten tuomiopiireihin kuuluvien Coloradon, Kansasin, Pohjois-Carolinan, Etelä-Carolinan, Länsi-Virginian ja Wyomingin odotetaan seuraavan pian perässä. Näin homoavioliitot sallivien osavaltioiden määrä on pian kasvamassa 30:een. Yhdeksässä muussa osavaltiossa hankkeet laillistamiseksi ovat kesken.

Koska korkein oikeus ei millään tavalla perustele sitä, miksi se jättää jonkin asian käsittelemättä, kukaan ei tiedä toimettomuuden taustoja tuomareita itseään lukuun ottamatta. Homoavioliittotaistelua verrataan Yhdysvalloissa usein 1960-luvun kansalaisoikeustaisteluun. Silloin korkein oikeus puuttui peliin ja teki osansa yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi rotuun katsomatta.

Samaa roolia ainakaan vielä se ei siis ota yhdenvertaisuuden toteutumiseksi sukupuoliseen suuntautumiseen katsomatta. Yleinen tulkinta maanantaina kuitenkin Yhdysvalloissa oli, että korkein oikeus näkee historian olevan kulkemassa siihen suuntaan, että homoavioliitot toteutuvat ilman sen puuttumista asiaan. Siksi se myös tiesi, että tekemättä mitään, se itse asiassa teki paljonkin.

Olli-Pekka Sulasma, Yle Uutiset
Washington