1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muistatko vielä Kössi Kengurun? Tekijä kertoo, miten animaatio syntyi

Animaationtekijä Heikki Prepula ehti tehdä urallaan kolmisenkymmentä elokuvaa. Näistä muistetaan muun muasssa Kössi Kenguru ja Paapero -animaatiot.

Kotimaan uutiset

Kun Heikki Prepula kertoo töistään, hän puntaroi jokaisen sanansa huolellisesti. Animaation tekeminen on pikkutarkkaa työtä, ja työurakkaansa hän kuvaa kohta kohdalta.

– Ranskassa minulle sanottiin, että suomalainen animaatio on yleensä hirveän hidastempoista ja totista. Olen yrittänyt välttää sitä ja tehdä animaatioistani vauhdikkaampia. Mutta en minä tehnyt vauhtia siten kuten amerikkalaiset tekevät. Niissä on aina mieletön meno ja meteli päällä.

Elokuvia Heikki Prepula ei ole tehnyt enää muutamaan vuoteen. Viimeinen elokuva, Hiirenkalan saalis, valmistui vuonna 2009. Sekin meinasi jäädä valmistumatta, koska filmipalvelut olivat kadonneet Suomesta ulkomaille.

– Yhtäkkiä tekniikka vain katosi. Silloin kuvittelin, että voisin ryhtyä yhteistyöhön Itä-Euroopan maiden kanssa. Yllätys oli kova. He olivat luopuneet ensimmäisenä filmitekniikasta ja siirtyneet videoon.

Elokuva saatiin valmiiksi mutkien kautta. Sen jälkeen filmille tekeminen kävi kuitenkin niin kalliiksi, ettei toiminta enää kannattanut. Intoa olisi riittänyt.

– Minulla oli jo puhtaaksikirjoittamaton käsikirjoituskin seuraavan filmin tekemistä varten. Se jäi kuitenkin tekemättä.

– Kutsumus ei ollut niin suuri, että olisin luovuttanut oikeudet elokuvafirmalle ja tehnyt heidän piikkiin ja tekijänoikeus on minulle tärkeä asia. Halusin pitää oikeudet itselläni, eikä minulla ollut varaa siirtyä uuteen tekniikkaan.

Yhtä sekuntia varten saattoi joutua tekemään töitä monta päivää

Prepula oli viimeisiä filmiä käyttäviä animaatioiden tekijöitä Suomessa. Vanhan liiton mies saattoi työstää elokuvaa työhuoneessaan parhaimmillaan puolitoista vuotta.

Tämä johtui siitä, että animaatioita työstetään kuva kerrallaan. Työprosessi ei juuri nopeutunut vaikka Prepula vaihtoi piirtämisen jo hyvin varhaisessa vaiheessa paperianimaatioon.

– Näin Heikki Partasen Hinku ja Vinku -animaatioita, jotka on tehty animaatioleikkeille. Siirryin leiketekniikkaan ja totesin, että animaatiot saa tehtyä nopeammin näin laadusta tinkimättä. Kuvausvaiheessa on siirrettävä vain sitä osaa leikkeestä, joka liikkuu. Ei tarvitse piirtää koko kuvaa aina uudestaan.

Kun kuvat yhdistetään ja ajetaan peräkkäin, syntyy illuusio liikkeestä.

– Haastavaa oli etenkin silloin, jos kuvassa on leikettä toisen päällä eikä saisi liikuttaa kuin yhtä niistä. Yhdellä sormella liikutellaan hahmoa ja yhdeksällä muulla sormella pidetään paikallaan muita, ettei kuvaan tule tahatonta elämää. Siinä voi mennä päivä ennen kuin saa edes pienen pätkän valmiiksi.

Prepulan tapa tehdä animaatioita vaikutti suoraan myös siihen, minkälaisia hahmoja hänen animaatioissaan seikkaili.

Kössi Kenguru
Yle

– Kössi Kenguru on helppo liikuteltava koska se pomppii. On toinen juttu animoida hahmon kävelyä kuin pomppimista.

– Tietysti halusin kehitellä Kössistä hahmon, jota ei oltu nähty animaatiossa. Kössin tyyli valikoitui sen ajan taidevirtausten mukaan kulmikkaaksi. Leikeosat ovat geometrisiä palasia.

”Elokuvia joutuu poistamaan Youtubesta”

Nykypäivän elokuvatekniikasta Prepulalla on paljonkin sanottavaa.

– Digitaalisuus on demokraattista siinä mielessä, että tekniikka on kaikkien ulottuvilla, jos vain on rahaa laitteiden hankkimiseen. Digitalisoituminen merkitsee kuitenkin sitä, että ääni- ja kuvapuolella sävyt köyhtyvät.

Kuitenkin juuri digitaalitekniikan vuoksi Prepulan työt tunnetaan edelleen hyvin.

– Kansainvälisesti ja laittomasti lainatuin on Kolme pukkia. Olen jatkuvasti joutunut putsaamaan sen pois Youtubesta, kun jotkut ilmoittavat sen sinne omana tuotantonaan.

Elokuvat kelpaavat myös nuoremmalle sukupolvelle. Filmin nimeen vannova taiteilija esittää omia töitä heillekin tätä nykyä dvd:ltä.

– Kyllä lapsen lapseni katsovat näitä elokuvia joka viikko. Mieleen on tullut, että vaikka näitä aika paljon joutuu vaistolla tekemään, eikä aina tiedä mikä on lapselle kiinnostavaa, niin kaipa olen tainnut onnistua, koska he jatkuvasti pyytävät nähdä näitä elokuvia, Prepula myhäilee.

Lue seuraavaksi