Potilastietokannan omat tiedot pitää tarkistaa ja antaa lupa niiden käyttöön

Valtakunnallinen ja sähköinen KANTA-potilastietoarkisto otetaan Kainuussa käyttöön lokakuussa. Käyttöönotto myöhästyy, mutta omat tietonsa pitäisi käydä tarkistamassa ja hyväksymässä potilastietojen käyttö myös maakunnan ulkopuolella

potilasasiakirjat
Omakanta -palvelu
Kansalliseen terveysarkistoon tallennetut potilastiedot ovat nähtävissä Omakanta -palvelun kautta.Kuvakaappaus Omakanta.fi -sivuilta

Kainuussa KANTA (siirryt toiseen palveluun)-arkiston käyttöönotto viivästyy järjestelmäntoimittajan aikataulujen vuoksi. Kuitenkin lokakuusta lähtien Omakanta-palvelussa (siirryt toiseen palveluun) näkyvät omat sähköiset reseptit ja potilaskertomukset, laboratoriotulokset ja röngtenkuvista annetut lausunnot. Röngtenkuvat eivät arkistoon päädy.

Kainuussa sähköisen arkiston käyttöönottoa johtavat terveyskeskuslääkäri Tuula Sassi sanoo, että kainuulaisten tulisi tarkistaa omat tietonsa sähköisessä järjestelmässä.

– On tärkeää käydä lukemassa omat tietonsa ja kuitata ymmärtävänsä sähköisen arkiston toimintaperiaatteet, Sassi kertoo Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tiedotteessa.

Omakanta-palvelussa tulee myös antaa erikseen lupa potilastietojen käyttöön Kainuun ulkopuolella, sillä ilman suostumusta tiedot eivät ole kuin Kainuun soten yksiköiden käytössä.

Sassi varoittaa ehdottoman kiellon kirjaamista sähköiseen arkistoon, sillä silloin esimerkiksi yliopistolliset keskussairaalat eivät saa potilastietoja käyttöönsä edes kriisitilanteissa. Soten tiedotteessa muistutetaan, että potilastietojen saaminen valtakunnalliseen käyttöön parantaa potilasturvallisuutta, ja sillä vältytään myös päällekkäisiltä tutkimuksilta.

Kainuussa Omakanta-palvelua voi käyttää ilman eri kirjautumista myös Omasote-palvelun (siirryt toiseen palveluun) kautta. Yksityisten lääkäriasemien liittymistä järjestelmään vasta valmistellaan.

Lisäys 7.10.2014 klo 9.00: Lisätty viimeinen lause yksityisten lääkäriasemien liittymisen valmistelusta järjestelmään.