Etsi kartalta, onko naapurustossasi sodan jälkiä – kiinnostavia merkintöjä ja kommentteja yli 2 000

Hakutoiminnolla voit etsiä kartalta Yle Uutisten keräämiä kuvia ja kertomuksia Suomessa käytyjen sotien jäljistä rakennuksissa, maastossa ja muissa paikoissa.

Kotimaa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Saksalaisten tekemä siltarakennelma.
Lukijan merkinnän mukaan Sompion luonnonpuistossa Sodankylässä sijaitsee saksalaisten tekemä siltarakennelma. Ylen sotahistoriakartta

Yle Uutisten sotahistoriakartalta löytyy yli 1 800 yleisön tekemää merkintää ja lisäksi satoja kommentteja. Vaikka et olisikaan tehnyt merkintöjä, voit katsella kuvia ja lukea muiden kertomia havaintoja. Kartalla käydään lukuisista kohteista vilkasta, asiantuntevaa ja paikoin kiihkeääkin keskustelua, johon voi yhä osallistua.

Hakutoiminnolla voit selvittää, onko sotien jälkiä naapurustossasi. Kohteita voit hakea liikuttelemalla karttaa, laajentamalla kuvaa sekä hakemalla kohteita esimerkiksi kotipaikkakuntasi nimellä tai tietyllä osoitteella kirjoittamalla sen kartan ylälaidassa olevaan hakukenttään.

Sotilaita tiedustelukeskuksessa.
Lukijan kuvassa on suomalaisia sotamiehiä jatkosodan aikana muun muassa tiedustelukeskuksena käytetyn rakennuksen edessä Rovaniemellä.Ylen sotahistoriakartta

Sen lisäksi, että kartalle on merkitty paikkoja, joissa sodan jäljet näkyvät yhä, siellä on jaettu myös henkilökohtaisia sotamuistoja (siirryt toiseen palveluun) ja kuvia perhealbumista (siirryt toiseen palveluun).

Yle Uutiset julkaisi jutun tehdyistä merkinnöistä lokakuun alussa ja selvitti tarinat kuuden kiinnostavimman merkinnän takaa. Kattavan sotahistoriajuttupaketin voit lukea täältä.

Rakennus Kuopiossa
Kartalle merkityn tiedon mukaan Kuopiossa sijaitsevan rakennuksen seinässä on sodan jälki.Ylen sotahistoriakartta

Paketti sisältää tuoreita ja Sota-arkiston kuvia, ääntä, koskettavia kertomuksia ja asiantuntijoiden analyysejä.

Merkintöjä voi tehdä yhä. Ohjeet niiden tekemiseen löytyvät tämän linkin takaa.

Sotien jäljet näkyvät metsistä kaupunkeihin

Kartalla on merkintöjä esimerkiksi panssariesteistä, betonikorsuista ja luodinrei'istä rakennuksissa.

Kartalle on merkitty muun muassa lukijoiden mukaan saksalaisten tekemä siltarakennelma (siirryt toiseen palveluun) Sompion luonnonpuistossa Sodankylässä ja välirauhan aikaisen ilmavalvonta-aseman jäänteet (siirryt toiseen palveluun) Nurmijärvellä.

Sotien jäljet näkyvät maaston lisäksi edelleen myös suomalaisten kaupunkien katunäkymässä. Esimerkiksi Kuopion keskustassa sijaitsevan rakennuksen (siirryt toiseen palveluun) seinässä on lukijan mukaan jälkiä sisällissodan aikaisista taisteluista.

Ilmavalvonta-aseman jäänteet
Lukijan merkinnän mukaan kuvassa on puisia jäänteitä Nurmijärvellä sijainneesta ilmavalvonta-asemasta. Ylen sotahistoriakartta