1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Nuoret tekivät koulukiusaamisesta rap-videon

Ylen aamu-tv:n haastattelemat nuoret kertovat, kuinka kiusaaminen on yläasteikäisten elämässä päivittäistä arkea. Siihen riittää muutama ilkeä sana ja ympärillä olevien hiljainen hyväksyntä.

Ylen aamu
Vilma Hirvonen, Sylvi Sinkko ja Mia Uimonen.
Porvoon Linnajoen koulun oppilaat Vilma Hirvonen, Sylvi Sinkko ja Mia Uimonen kertoivat, mikä sai heidät tekemään koulukiusaamista vastustavan räpin. Kolmikko avasi myös kokemuksiaan siitä, millaista kiusaamista koulussa tapahtuu.

Porvoon Linnajoen koululaiset Vilma Hirvonen, Sylvi Sinkko ja Mia Uimonen ovat tarttuneet vakavaan asiaan. Koulun tukioppilaina toimiva kolmikko on tehnyt kiusaamisesta rap-videon.

– Meillä on ollut pitkään sellainen YouTube-kanava kuin Mättöpäät. Saatiin äikän opelta vähän vinkkiä, että voitais vetää sellainen räppi tähän. Ajateltiin, että siitä voisi olla apua, niin otettiin tarjous hyvillä mielin vastaan, Hirvonen kertoo.

– Et voitais tuoda esille sitä, ettei kiusaaminen ole hyvä asia, jollain muulla tavalla kuin että kuraattori tai terveydenhoitaja kertoo siitä, Uimonen jatkaa.

Mun mielestä kiusaaminen on kaikkien asia, kaikkien aikuisten ja nuorten. Se on ihan joka ikisen asia.

Mia Uimonen

– Ja niin et vois vaikuttaa muilla tavoilla, kuin et aikuiset aina paasaa siitä aiheesta, Sinkko lisää.

Ensin nuoret työstivät kappaleeseen taustan ja sen jälkeen tekstin. Sanoituksen tekeminen tuntui tärkeästä aiheesta helpolta. Haasteena oli, ettei suoraan sanova teksti mene liian rajuksi tai ketään loukkaavaksi.

Samanikäisten kaverien esimerkki tärkeintä

Nuoret ovat huomanneet kiusaamisen muuttuneen viime vuosina sellaiseksi, että vanhempien on yhä vaikeampi huomata sitä.

– Ei ole enää, että toista ruvetaan hakkaamaan, mutta henkinen kiusaaminen ja nettikiusaaminen on yleistynyt, Uimonen kuvailee.

Netissä tapahtuva kiusaaminen korostuu myös Yle Uutisluokan tekemässä kiusaamista käsittelevässä uutisjutussa. Hirvosen mukaan henkinen kiusaaminen voi tuntua tönimistä pahemmalta.

– Ne katseet ja eleet ja sanat aiheuttavat tosi paljon harmia, Hirvonen sanoo.

Nuoret kertovat, että koulukiusaaminen on koulun arjessa jokapäiväistä. Usein siihen riittää ilkeät sanat, joita on helppo tokaista käytävällä. Kaikkein helpointa on kiusata nimettömänä, kuten Ask.fm -yhteisöpalvelun kautta. Siellä kiusaamista esiintyy nuorten mukaan kaikkein eniten.

– Siinä on yleensä niitä hiljaisia hyväksyjiä, jotka vaan kattoo vierestä. Jos ne menis puuttumaan siihen, niin musta tuntuis, että se auttais tosi paljon siihen asiaan, Sinkko sanoo.

– Kiusaajat arvostavat myös niiden hiljaisten hyväksyjien mielipidettä, Hirvonen muistuttaa.

– Mun mielestä kiusaaminen on kaikkien asia, kaikkien aikuisten ja nuorten. Se on ihan joka ikisen asia, ja joka ikisen tulisi puuttua siihen omalla panoksella, Uimonen painottaa.

Aiheen käsittely jatkuu TV2:ssa tiistai-iltana 7.10 kello 21 alkavassa Ajankohtaisen Kakkosen Koulukiusaamisillassa.

Lue seuraavaksi