1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Toisten tuoksuista uskaltaa harvemmin huomauttaa

Allergia- ja astmaliiton tuoksuton viikko haastaa miettimään esimerkiksi haju- ja partavesien käyttöä ja tupakointia julkisilla paikoilla. Tuoksuille herkistyneitä on väestöstämme merkittävä osa. Herkistyneet eivät kuitenkaan rohkene huomauttaa ahdistusta aiheuttavista parfyymeista.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Keinotekoisia tuoksuja on nykyisissä työ- koulu- ja yhtälailla jo päiväkotiyhteisöissä toisille vallan kiusaksi asti. Tuoksuille herkistyneitä on allergia-ja astmaliiton mukaan väestöstämme noin 10-40 prosenttia. Yksi heistä on torniolainen Irma Matinlompolo.

– Eniten haittaavat voimakkaat pesuainejäämät vaatteissa ja ihmisten käyttämät voimakkaat tuoksut kuten partavedet ja hajuvedet, Matinlompolo kertoo.

Hän saa ihan fyysisiä oireita aikansa haisteltuaan.

– Henkeä alkaa ahdistaa ja sitten alkaa yskiminen. Jotkut tuoksut tekevät ihan ihoreaktion, kasvot menevät punaisiksi ja niitä kuumottaa, Matinlompolo kuvailee.

Ahdistusta auditoriossa

Irma Matinlompolo on ymmärtänyt herkkyytensä syyn viitisen vuotta sitten, mutta hän epäilee sen alkaneen jo paljon aiemmin.

– Omassa elämässä olen oppinut tämän kanssa jo elämään. Käytän tuoksuttomia pesuaineita enkä käytä hajusteita ja toivon, ettei lähipiirinikään käyttäisi.

Ongelmat alkavatkin vasta vieraammassa ympäristössä.

Jotkut tuoksut tekevät ihan ihoreaktion, kasvot menevät punaisiksi ja niitä kuumottaa.

Irma Matinlompolo

– Tosi vaikeita tilanteita tulee. Esimerkiksi kun lähtee vaikka johonkin koulutukseen, jossa pienessä auditoriossa istutaan vierivieressä. Useat käyttävät voimakkaita hajusteita ja olenpa joutunut vaihtamaan paikkaakin sen vuoksi.

Tuhdeista tuoksuista Matinlompolo ei uskalla kuitenkaan mennä ventovieraille huomauttelemaan.

– En kyllä uskalla sanoa. Todella vaikeita tilanteita on tämän takia tullut muun muassa työelämässä, nainen sanoo.

Tuoksuttomuuden puolesta

Matinlompolo toivoisi, että tuoksuton viikko saisi ihmiset miettimään voimakkaiden hajusteiden käyttöä. Teemaviikolla kehotetaankin jättämään voimakkaat haju- ja partavedet käyttämättä, samoin tuoksuvan kosmetiikan tai tuoksuvat hiusten viimeistelyaineet. Viikolla pyritään suosimaan myös tuoksuttomia pesu- ja huuhteluaineita. 

Tupakointipaikat olisi hyvä olla aina sisäänkäyntiä syrjempänä ja Allergia- ja astmaliiton tuoksuttoman viikon yksi toive on, ettei tupakoitsija polta juuri ennen palaveria tai muuta tapaamista.

Allergia- ja astmaliitto kerää myös nimiä adressiin (siirryt toiseen palveluun) tuoksuttomuuden puolesta, tuoksuyliherkkien huomioimiseksi.