Raportti: Terroristit saavat pitää kansalaisuutensa useimmissa EU-maissa

Joissain maissa peruminen on mahdollista vain, jos henkilöllä on myös jonkin toisen maan kansalaisuus. Asiaa pohditaan parhaillaan Suomessa.

Kotimaa
Suomen passi pöydällä.
Yle

Terrorismiin liitetyiltä henkilöiltä voidaan perua kansalaisuus seitsemässä EU-maassa, käy ilmi Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN:n) selvityksestä (siirryt toiseen palveluun).

Nykyisen lainsäädännön perusteella kansalaisuus on mahdollista perua terrorismiin osallistuneilta henkilöiltä Virossa, Ranskassa, Belgiassa, Bulgariassa, Alankomaissa, Sloveniassa ja Britanniassa.

EMN selvitti asiaa Suomen sisäministeriön maahanmuutto-osaston pyynnöstä. Kaikkiaan vastauksia saatiin 22 maasta. EMN huomauttaa, että selvitys ei edusta maiden virallisia kantoja, sillä vastaukset ovat EMN:n paikallisten yhteyspisteiden keräämiä.

Raportista ilmenee, että käytännöt vaihtelevat sen suhteen, keneltä kansalaisuus voidaan perua. Joissain maissa peruminen on mahdollista vain, jos henkilöllä on myös jonkin toisen maan kansalaisuus. Silläkin on merkitystä, onko henkilö saanut kansalaisuuden syntyessään vai vasta myöhemmin.

Ulkomaille lähtevät taistelijat Suomenkin huolena

Suomessa kansalaisuutta ei voi menettää terrorismiin tai muihin vakaviin rikoksiin syyllistymisen nojalla. Tällaista lakimuutosta ei myöskään ole vireillä ainakaan toistaiseksi.

Sisäministeriössä kuitenkin selvitetään, mitä ääriliikkeisiin kuuluville kaksoiskansalaisille voitaisiin jatkossa tehdä. Suomen kansalaisuuden peruminen on ollut esillä yhtenä vaihtoehtona.

Suojelupoliisi on arvioinut, että Suomesta on lähtenyt Syyrian taisteluihin kymmeniä henkilöitä. Heistä suuri osa toimii todennäköisesti Isis-järjestössä.

EMN on EU-maissa ja Norjassa toimiva tutkimus- ja tiedonvaihtoverkosto. EMN:n Suomen-piste toimii Maahanmuuttoviraston yhteydessä.

Lähteet: Yle Uutiset