1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kirja-väite: Nokian johto tyrmäsi Windowsin ensin: "Sen valinta lähentelisi hulluutta"

Lopulta Googlen Android-käyttöjärjestelmä hylättiin ja Microsoftin Windows valittiin. Tuore Operaatio Elop -kirja kertaa Stephen Elopin kauden Nokian johdossa.

talous
Grafiikka: Käyttöjärjestelmien osuudet älypuhelimissa.
Yle uutisgrafiikka

Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmän valinta Nokian ainoaksi puhelinalustaksi kohtasi alkuun suurta vastustusta Nokian johtokunnassa. Tiistaina ilmestyneessä Operaatio Elop -kirjassa (Teos) kerrotaan, kuinka Windows Phone tyrmättiin suoralta kädeltä syksyn 2010 ensimmäisissä kokouksissa.

– Sen valitseminen ainoaksi alustaksi lähentelisi hulluutta, kuului usea mielipide, taloustoimittajat Pekka Nykänen ja Merina Salminen kertovat Elop-kirjassa.

Kirjaan on haastateltu yli sata henkilöä. Heistä useimmat ovat olleet Nokian palveluksessa. Kirjan päähenkilöä, 2010–2013 Nokiaa johtanutta Stephen Elopia ei ole ainakaan nimellä haastateltu kirjaan.

Uuden matkapuhelinalustan valinta oli uuden toimitusjohtajan Stephen Elopin ensimmäisiä tehtäviä syksyllä 2010, koska yhtiön käyttämä Symbian oli vanhentumassa käsiin. Vaihtoehtoja oli kolme: yhtiön oma kehitelmä Meego, Googlen Android tai Microsoftin Windows 7. Ne olivat kirjan mukaan harkinnoissa samalla viivalla.

Nuivasta vastaanotosta huolimatta Elop piti Microsoftin mukana vaihtoehtona, vaikka kirjan mukaan epäili sitä itsekin.

Neuvotteluja käytiin, ja Google tuntui kirjan mukaan haluavan Nokian tosissaan Android-leiriin sekä oli valmis myös myönnytyksiin.

Nokian hallitus kuitenkin vierasti Googlea. Eniten hallitus vierasti oman ohjelmistotyön menetystä. Johtopäätös oli, että Androidin kautta Nokia joutuisi Googlen orjaksi. Lopullisesti Android tippui pelistä, kun Nokialle kävi selväksi, ettei Googlelta saatu millään ehdoilla kipeästi kaivattua suoraa rahaa.

Niinpä Microsoftin vaihtoehto alkoi houkutella aivan uudella tavalla ja lopulta miljardisopimukseen päästiin. Se sisälsi markkinointirahaa, alennettuja lisenssimaksuja ja teknologisia erioikeuksia. Johtokunnan päätös oli yksimielinen, vaikka kirjan haastattelussa yksi kertoo pitäneensä sopimusta suorastaan järjenvastaisena.

Windowsista ei ollut kuitenkaan Nokian matkapuhelimien pelastajaksi. Windows-pohjaiset Lumiat floppasivat rajusti ja vuosi sitten ilmoitettiin Nokian matkapuhelimien myynnistä Microsoftille. Samassa kaupassa Elopin kolmevuotinen kausi Nokian johdossa päättyi ja hän palasi takaisin johtajaksi Microsoftiin Yhdysvaltoihin.

Elopin ja Nokian hylkäämä Android on noussut maailman ylivoimaisesti suurimmaksi matkapuhelimien käyttöjärjestelmäksi. Windowsin osuus on murusia.

Lue seuraavaksi