Terrorismijutussa väännetään kättä siitä, onko Al-Shabaab terroristijärjestö vai ei

Terrorismijutun kaikki epäillyt kiistävät syytteet. Kukaan epäillyistä ei riitauta sitä, etteikö rahaa olisi siirretty. Epäillyt kuitenkin kiistävät lähettäneensä rahaa Al-Shabaabin terroristiseen toimintaan.

Kotimaa
Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen ja kihlakunnansyyttäjä Elina Hyppönen.
Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen ja kihlakunnansyyttäjä Elina Hyppönen terrorismirikosepäilyjen käsittelyn valmisteluistunnossa Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.Sami Halinen / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut valmisteleva istunto Suomen ensimmäisessä terrorismijutussa. Kaikki epäillyt kiistävät kaikki syytteet.

Jutun neljää vastaajaa syytetään terrorismin rahoittamisesta. Rahaa on syytteen mukaan siirretty yhteensä 3200 euroa.

- Telekuuntelut viittaavat siihen, että rahoilla on varustettu ja ruokittu Al-Shabaabin sotilaita. Eli on ostettu aseita, kenkiä ja ruokaa, kuvailee valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen.

Rahat on siirretty Somaliaan Hawalan kautta. Hawala on alkeellinen pankkijärjestelmä, joka toimii Lähi-idässä sekä Itä- ja Pohjois-Afrikassa. Hawalaa on tapana käyttää, kun lähetetään rahaa Somaliaan. Helsingissä on tiettävästi neljä Hawala-konttoria.

Lisäksi jutun pääepäiltyä epäillään värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

"Al-Shabaabissa on erilaisia lohkoja"

Epäillyt myöntävät, että rahasiirtoja on teknisesti tapahtunut, mutta kiistävät, että tarkoituksena olisi ollut syytteen mukainen terrorismin rahoittaminen.

Epäiltyjen oikeusavustajat huomauttavat kukin vuorollaan, että on kiistanalaista, voidaanko Al-Shabaabia pitää terroristijärjestönä.

– Al-Shabaabissa on erilaisia lohkoja, eikä pidä paikkansa, että kaikki lohkot olisivat terroristisia, kuvailee yhden epäillyn oikeusavustaja.

Toisen avustajan mukaan sitoutuminen järjestön ideologiaan vaihtelee, eivätkä kaikki Al-Shabaabin toiminnassa mukana olevat "varmastikaan hyväksy terroristisia tekoja".

– Ei voida katsoa suoraviivaisesti, että kaikki Al-Shabaabin toiminnassa mukana olevat hyväksyisivät terroristiset teot, kuvailee jutun pääepäillyn oikeusavustaja.

Yksi epäiltyjen oikeusavustajista huomauttaa, että Somaliassa Al-Shabaabiin kuuluminen ei välttämättä ole vapaaehtoista, vaan alueella asuvat kuuluvat automaattisesti järjestöön, koska järjestö on vallannut tiettyjä alueita.

– Siksi Al-Shabaabiin kuuluvat eivät automaattisesti tue terroristista toimintaa, kun järjestöön kuuluminenkaan ei ole vapaaehtoista.

Syytteen mukaan Al-Shabaab on YK:n ja EU:n pakotelistaama ja sen toimintaa voidaan pitää terroristisena.