Millaista avoimuutta, millaisia käytöstapoja toivot kuntapoliitikoilta?

Kun kuntapoliitikot ovat erimielisiä, miten se saa tulla esiin julkisuudessa? Millaisia "pöytätapoja" odotatte kunnallispoliitikoilta? Tuleeko riidat pitää kokoushuoneiden seinien sisällä? Mitä asioita poliitikko saa tuoda julkisuuteen ja mitä ei?

kuntapolitiikka
Aukusti Veuron veistos Forssan kaupungintalon ala-aulassa
Eeva Hannula / Yle

Likapyykki pestään kotona, muistuttaa Forssan valtuustoryhmien hyväksymä valtuustosopimus. Sen mukaan keskinäisiä erimielisyyksiä ei viedä mediaan, vaan ne puidaan osapuolten kesken. Valtuutettu noudattaa hyvää käytöstä ja tyytyy enemmistön päätöksiin. Mitä mieltä olet, miten tällainen sopimus vaikuttaa julkiseen keskusteluun?

Myös Hämeenlinnan valtuusto hyväksyi hieman vastaavanlaisen keskinäisen valtuustoryhmien sopimuksen, mutta onko se jäänyt kuolleeksi paperiksi? Riidat ovat räiskyneet jo pitkään lehtien mielipidepalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Missä kulkee raja: milloin normaali eri mieltä oleminen ja mielipiteiden ilmaisu muuttuu tukkanuottasilla oloksi, silkaksi riitelyksi? Osaavatko kuntapoliitikot enää käyttäytyä?

Kun kunnallispolitiikassa valitut edustajat hoitavat yhteisiä asioita, milloin poliitikko voi hyssytellä tai vaieta? Ja milloin suorastaan pitää olla hiljaa? Mikä kuuluu kuntalaisille ja mikä ei?