Katainen EU-parlamentille: "Nyt pitää hyökätä kohti tulevaisuutta"

Suomen entistä pääministeriä hiillostettiin tiistaina Euroopan parlamentissa. Europarlamentaarikot selvittävät, sopiiko Katainen tälle kaavailtuun tehtävään, eli komission varapuheenjohtajaksi.

politiikka
Jyrki Katainen puhuu.
EbS

Suomen komissaariehdokasta Jyrki Kataista on kuultu Euroopan parlamentissa Brysselissä.

Kataista tenttasivat päivällä kolmen tunnin ajan talous- ja raha-asioiden, työllisyyden ja sosiaaliasioiden sekä teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokuntien edustajat.

Katainen: Työllisyyden parantaminen ydin

Katainen korosti avauspuheenvuorossaan haluavansa edistää kasvua, työllisyyttä ja kilpailukykyä, ja sanoi odottavansa hedelmällistä yhteistyötä parlamentin kanssa, jos hänet nimitetään komissaariksi.

Katainen aloitti esittelemällä itsensä. Hän puhui muun muassa Suomen lamasta hänen opiskelijavuosiensa aikana. Hän kertoi kannattaneensa tuolloin Suomen EU-jäsenyyttä, ja sanoi elämänsä muuttuneen Erasmus-opiskelijavaihdon ansiosta. Katainen kiitti ohjelman luojia.

Emme voi sallia sukupolven mennä hukkaan.

Jyrki Katainen

Tämän jälkeen Katainen kertoi kokemuksistaan kuuden puolueen hallituksen pääministerinä ja painotti yhteistyön, yhteisten tavoitteiden ja kompromissien merkitystä.

Katainen sanoi olevansa intohimoinen eurooppalainen. Hän kehui maanosan tarjonneen hyvinvointia ja sivistystä laajalti sen asukkaille. Samalla hän huomautti talouskriisistä johtuneesta tragediasta, joka on jakanut eurooppalaisia.

– Työllisyyden parantaminen tulee olemaan tehtäväni ydin. Emme voi sallia sukupolven mennä hukkaan, Katainen sanoi etenkin nuoria koettelevasta työttömyydestä.

Katainen haluaa luoda sosiaalisen markkinatalouden, jossa sekä kysyntää että tarjontaa parannetaan. Hän haluaa tehostaa EU:ssa ja jäsenvaltioissa EU:n budjetista jaettavia varoja. Tämän edistämiseksi hän haluaisi maksimoida Euroopan investointipankin ja kansallisten julkisten investointipankkien roolin.

– Tarvitsemme ennennäkemättömän pääoman liikekannallepanon. Haluan reaali-investointeja ilman, että synnytämme uutta velkaa, Katainen sanoi.

Komission puheenjohtajaksi nouseva Jean-Claude Juncker on asettanut komission tavoitteeksi 300 miljardin euron sijoitusohjelman laatimisen unionin talouden elvyttämiseksi. Varat on tarkoitus irrottaa budjettivaroista, Euroopan investointipankista ja yksityiseltä sektorilta.

Mepit epäileväisiä - moitittiin moralistiksi

Kataiselle esitetyissä kysymyksissä ilmaistiin huolta siitä, että komission ja Kataisen ilmaisemat päämäärät ovat hankalia toteuttaa ja lähinnä poliittista retoriikkaa.

Häneltä vaadittiin käytännön esimerkkejä siitä, miten julkisia varoja käytetään entistä tehokkaammin. Kataiselta tiedusteltiin myös puhuuko hän työllisyyden puolesta vain, koska haluaa komissaariksi.

Katainen kiisti väitteen ja sanoi olevansa poliitikko, koska haluaa muuttaa maailmaa. Kataisen mukaan tehtävä on kesken, eikä paketin yksityiskohtia ole vielä hiottu. Katainen sanoi unionin tarvitsevan niin paljon budjetin kiristyksiä kuin välttämätöntä ja niin paljon sijoituksia kuin mahdollista.

– Emme ole enää paniikkitilanteessa. Nyt pitää hyökätä tulevaisuutta kohti, eli korostaa sijoituksia, Katainen sanoi.

Tarvitsemme ennennäkemättömän pääoman liikekannallepanon.

Jyrki Katainen

Kataisen mukaan unionilla on vajetta julkisista varoista, minkä vuoksi tarvitaan yksityisen sektorin sijoituksia. Hänen mukaansa veronmaksajien varoja on käytettävä yksityisten sijoitusten houkuttelemiseen.

Enemmistö sijoituksista tulee hänen mukaansa yksityiseltä sektorilta, mutta myös julkisen sektorin rahoittamia sijoituksia tarvitaan.

Kataista arvosteltiin moralistisesta asenteesta ministerikaudellaan, ja hän sai kritiikkiä Suomen vaatimista vakuuksista vaikeuksissa olevilta mailta. Katainen totesi vastauksessaan, että velkaa on vähennettävä, jotta kasvua saadaan aikaan.

– Ihmiset ovat uhranneet paljon monissa maissa. Hallitukset ovat olleet puun ja kuoren välissä puolustaessaan uskottavuuttaan ja luotettavuuttaan, jotka ovat edellytyksiä investoinneille, Katainen sanoi.

Kataisen mukaan kysymys vyönkiristyspolitiikan ja elvytyksen välillä ei ole mustavalkoinen, vaan molempia tarvitaan.

Katainen joutui pariin otteeseen korjaamaan käsityksiä, joiden mukaan hän olisi vastustanut muun muassa Kreikalle myönnettyä avustuspakettia.

– Olin vastuussa sen läpiviennistä Suomen eduskunnassa. Luultavasti sekoitatte minut joihinkin kollegoihini, jotka vastustivat minua, Katainen sanoi.