Terrorismijutun pääsyytetty haluaa veljensä Somaliasta todistamaan puolestaan käräjille

Syyttäjä katsoo, että jutun pääsyytetty on värvännyt Afrikassa vankilasta vapautuneen veljensä terroristijärjestö Al-Shabaabiin. Pääsyytetty kiistää syytteen ja nimeää veljensä todistajakseen. Syyttäjän mukaan on mahdollista, että, mikäli veli tulee Suomeen, myös häntä voitaisiin epäillä Suomessa terrorismirikoksista.

Kotimaa
Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen ja kihlakunnansyyttäjä Elina Hyppönen.
Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen ja kihlakunnansyyttäjä Elina Hyppönen terrorismirikosepäilyjen käsittelyn valmisteluistunnossa Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.Sami Halinen / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeudessa Suomen ensimmäisessä terrorismijutussa kiistellään siitä, mitkä ovat mahdollisuudet kuulla puolustuksen todistajaa, pääsyytetyn veljeä.

Jutun pääsyytetty on syyttäjän näkemyksen mukaan värvännyt Afrikassa vankilasta vapautuneen veljensä terrostijärjestö Al-Shabaabiin. Lisäksi jutun pääsyytetty on syytteen mukaan valmistellut veljensä Suomessa asuvien teini-ikäisten lasten kaappaamista Somaliaan terroristien koulutusleirille vastoin heidän tahtoaan.

Lapset olivat tuolloin 15- ja 17-vuotiaita. Lapset oli tarkoitus houkutella lomamatkalle Keniaan, mistä heidät olisi kuljetettu huumattuina Somaliaan. Pääsyytetty kiistää jyrkästi suunnitelmat lasten kuljettamisesta terroristileirille - kuten muutkin syytteet.

Asianajaja: Veljellä luonnollinen pyrkimys saada perheensä luokseen

Jutun pääsyytetty kiistää, että olisi värvännyt veljensä terroristijärjestö Al-Shabaabiin.

– Ei hänellä olisi ollut siihen mahdollisuuttakaan, huomauttaa pääepäillyn asianajaja Jarkko Jaatela.

Asianajajan mukaan pääsyytetyn veli asuu Somaliassa ja on yrittänyt saada omat lapsensa ja puolisonsa, jotka asuvat Suomessa, muuttamaan luokseen Keniaan tai Somaliaan.

– Veljellä on ollut luonnollinen pyrkimys saada perheensä luokseen tai päätyä itse Suomeen, sanoo Jaatela.

Syyttäjä: Suomen poliisin mahdotonta hakea veljeä Mogadishusta

Pääsyytetty nimeää valmisteluistunnossa veljensä todistajakseen.

– Kun päämiestäni syytetään veljensä värväämisestä terroristijärjestöön, olisi tärkeää kuulla veljeä, onko hän liittynyt terroristijärjestöön ja miksi, perustelee pääsyytetyn asianajaja Jarkko Jaatela.

Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan Suomen poliisilla ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta saada veljeä Suomeen.

– Häntä ei ole yksinkertaisesti tavoitettu, eikä ole löydetty kanavia, joilla häntä voitaisiin luotettavasti kuulla, Hämäläinen sanoo.

– Somaliassa ei ole virallista keskushallintoa, jolle voitaisiin lähettää suomalaisen poliisin virka-apupyyntö. Eikä suomalainen poliisi voi lähteä Mogadishuun etsimään veljeä kuultavaksi - koputella terroristijärjestön pääovelle Al-Shabaabin alueella, hymähtää valtionsyyttäjä.

Syyttäjä: Veljellekin ehkä luvassa terrorismisyytteitä, jos tulee Suomeen

Pääsyytetyn asianajaja Jarkko Jaatela vaatii keskurikospoliisilta selvitystä siitä, onko poliisi yrittänyt ja millä tavalla saada kuultavaksi pääsyytetyn veljen.

– Jos vastaus, että ei ole yritetty tavoittaa, koska henkilö on Somaliassa, vastaus ei tyydytä, pääsyytetyn asianajaja Jarkko Jaatela painottaa.

Valtionsyyttäjän mukaan ainoa keino kuulla pääsyytetyn veljeä on se, että henkilö tulee vapaaehtoisesti oikeudenkäyntiin kuultavaksi.

Hämäläisen mukaan voi kuitenkin olla, että veljellekin on luvassa syytteitä, mikäli hän tulee Suomeen.

– Näillä esitutkinnan tiedoilla, mitä meillä on, luulen, että veljeä voitaisiin syyttää Suomessa terroistisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta, Hämäläinen arvelee.

Hämäläinen kuitenkin huomattaa, että veli voi halutessaan hakea syytesuojaa.

Suomen ensimmäisen terrorismijutun pääkäsittely alkaa 17.11.