1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

14-vuotiaan mitta täyttyi ympärillä vellovasta koulukiusaamisesta: "Kouluille selvät keinot toimia heti"

Wenla Hohenthal marssi opettajien puheille, kun kyllästyi katselemaan koulutovereidensa jatkuvaa koulukiusaamista. Hän kirjoitti asiasta myös lapsiasiavaltuutetulle. Tänään hän osallistuu Ajankohtaisen kakkosen Koulukiusaamisiltaan.

Ajankohtainen kakkonen
Nuori istuu käytävällä.
Toni Pitkänen / Yle

Wenla Hohenthal ei ole koulukiusattu eikä koulukiusaaja. Hän on 14-vuotias kotkalaistyttö, joka sai jo 13-vuotiaana tarpeekseen ympärillään näkemästään koulukiusaamisesta.

– Tajusin, että kiusaamista ei ole pelkästään se, mitä itse näen vaan sitä on ympäri Suomea. Ajattelin, että asialle pitää tehdä jotain. Kävin puhumassa opettajille ja kerroin, että meidän koulussa kiusataan.

Hohenthal lähetti myös koulukiusaamisesta kirjeen silloiselle lapsiasiavaltuutetulle, Maria-Kaisa Aulalle. Vastausta hän ei saanut.

– Kuulin, että toimistolle tulee tosi paljon kirjeitä ja yhteydenottoja. He eivät ehdi mitenkään ratkoa kaikkia asioita siellä.

Hohenthalin mielestä koulukiusaamisen lopettaminen vaatii nykyistä suoraviivaisempaa toimintaa.

– Kouluilla pitäisi olla selvät keinot toimia, kun kiusaamista ilmenee. Se ei ehtisi mennä niin pitkälle, jos se saataisiin lopetettua heti. Jo alakoulussa ja kotona pitäisi opettaa, että näin ei toimita.

Koulukiusaamisesta pitäisi Hohenthalin mielestä puhua avoimemmin.

Kouluilla pitäisi olla selvät keinot toimia, kun kiusaamista ilmenee. Jo alakoulussa ja kotona pitäisi opettaa, että näin ei toimita.

Wenla Hohenthal

– Kiusatulle ei saa ikinä sanoa, että älä ota vakavasti tai älä välitä. Me emme voi tietää, miltä kiusatusta tuntuu. Pitää puuttua heti, kun saa tiedon kiusaamisesta.

Aktiivinen nuori kuuluu tätä nykyä myös Planin lasten hallitukseen. Se on ryhmä, johon kuuluu parikymmentä 11-18-vuotiasta nuorta eri puolilta Suomea. Lasten hallituksella oli vuosi sitten Beat the Violence -kampanja, jonka aikana nuoret kiersivät kouluissa puhumassa koulukiusaamisesta.

Tiistai-iltana Wenla Hohenthal osallistuu Ajankohtaisen kakkosen koulukiusaamisiltaan.

– Toivottavasti sieltä tulee uusia ideoita, että asia saisi enemmän näkyvyyttä. Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät asian vakavuuden.

Lue seuraavaksi