Laila Kinnusen tytär: Äidin kappaleiden esittäminen ei ollut musiikillinen itsemurha

Äidin legendaarinen maine on ollut Milana Misicille valtava haaste. Äidin kautta Misic on nähnyt julkisuuden puolet karun todellisina. Samalla äidin ura on selkeyttänyt omia valintoja ja vienyt Misicin lopulta äidin kappaleiden ääreen.

Kotimaa
Nainen liukastuu tanssiessaan
Iskelmälaulaja Laila Kinnunen liukastui kesken tanssin kotonaan. Kuva 1960-luvulta.Kalle Kultala

Milana Misic vältteli pitkään äitinsä musiikkia. Muut lauloivat äidin kappaleita, mutta Milana Misicille musiikki nosti vahvoja mielikuvia omasta elämästä ja pakotti itsetutkiskeluun.

– En ajatellut äitini musiikin esittämistä lainkaan hänen eläessään. Ajatushan olisi ollut täysin absurdi.

Moni tuntui suhtautuvan äidin legendaariseen maineeseen ylitsepääsemättömänä esteenä. Milana Misic ajatteli olevansa kykenemätön täyttämään äidin jättämää tyhjiötä. Miksi rakastettuja lauluja pitäisi ylipäätään esittää uudestaan?

Päätös äidin musiikkiin tarttumisesta syntyi vähitellen – monen mutkan ja pitkän itsetutkiskelun jälkeen. Laila Kinnusen perinteen itsestäänselvin jatkaja joutui perustelemaan laulamisensa ensin itselleen ja sitten useille epäilijöille.

Ajattelin, että se musiikki on niin hienoa, ja muutkin esittivät jo kappaleita. Miksen minä siis olisi voinut ottaa sitä riskiä?

Milana Misic

Haaste oli monen mielestä liian suuri.

– Lopulta päättelin olevani aikuinen ihminen. Äidin kuolemasta oli jo monta vuotta aikaa. Ajattelin, että se musiikki on niin hienoa, ja muutkin esittivät jo kappaleita. Miksen minä siis olisi voinut ottaa sitä riskiä? Asennoiduin seurauksiin todella avoimesti, eikä se sitten ollut itsemurha. Moni tuntui ajattelevan asiasta negatiivisesti. Silloin unohdettiin kuitenkin kansakunnan himo musiikkia, ajankuvaa ja tunteita kohtaan.

Laila sai rohkeuden Ruotsista

Laila Kinnunen on Suomen ensimmäisiä ja valovoimaisimpia tähtiä. Hän toi suomalaiseen viihdemaailmaan itsevarmuutta ja monipuolisuutta.

– Äiti sai Ruotsissa asuessaan itsevarmuutta ja rohkeutta tehdä, mitä haluaa. Suomessa hänellä oli mahdollisuus toteuttaa noita ajatuksia.

Laulajatähti asui lapsuutensa Ruotsissa sotalapsena. Pian kotimaahan palattuaan hän voitti Iskelmälaulun SM-kilpailut ja aloitti esiintymisensä. Laila oli teini-ikäinen ja matkalla laulajaksi.

Ensilevytys Lazzarella löi heti jäyhien suomalaisten sydämiin. 1950-luvun puolivälin jälkeen menestys seurasi levystä levyyn ja johti 1960-luvulla esiintymisiin myös muualla Euroopassa.

– Hän oli ensimmäisiä televisiotähtiä. Olen kuullut juttuja, kuinka ihmiset hakeutuivat televisiokauppojen eteen kuuntelemaan Lailan konsertteja, Milana Misic toteaa.

Kyllä hän oli höpöttelevä ja sosiaalinen. Toivon, että muisto on sellainen.

Milana Misic

Musiikki tulee aina ennen julkisuutta

Milana Misic muistaa äitinsä höpötteleväisenä naisena. Säteilevän maineen kääntöpuolella ovat tarinat äidin ylpeydestä.

– Olen kuullut myös tarinoita hänen ylpeydestään. Kun elämä alkoi mennä huonosti, niin hän ei ehkä jaksanut kaikkea selittelyä. Kukapa jaksaisi. Kyllä hän oli höpöttelevä ja sosiaalinen. Toivon, että muisto on sellainen.

Äiti kehotti Milanaa välttelemään laulajan elämää. Itsepäinen tyttö ei kuunnellut, vaan antoi alan viedä. Äidin neuvot ja kokemukset opettivat kuitenkin keskittymään ensisijaisesti musiikkiin ennen julkisuutta.

Julkisuus ja musiikki. Toista ei tule ilman toista, mutta vain musiikki on kantanut Milana Misiciä vuodesta toiseen. Musiikki on ollut nostava voima, kun matto on vedetty jalkojen alta.

Milana Misic pitää äitinsä musiikin esittämistä mahdollisuutena välittää samoja tuntemuksia kuin hänen äitinsä aikanaan. Näin musiikki on jatkanut elämäänsä muuallakin kuin historiassa.