1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Yllätys: Kalan vatsasta löytyi myyrä ja sopuli

Innokas kalamies Visa Valle koki elämänsä yllätyksen ollessaan kesällä kalassa tutulla joella Utsjoen Karigasniemellä. Avatessaan kohtuullisen kovaa vastarintaa tehneen taimenen vatsan, sieltä löytyi ensin sopuli ja sitten vielä myyräkin. Peto oli ruokaillut huolella.

Kuva: Visa Valle

Karigasniemeläinen Visa Valle oli kuullut vanhoilta kalamiehiltä tarinoita Tenoon nousseista meritaimenista, jotka olivat syöneet sopuleita niiden vaellusvuosina. Hän on kuitenkin tähän saakka pitänyt niitä enemmän tai vähemmän kalajuttuina. Nyt hän ei epäile niitä enää.

– Mie olin kesällä kalassa tutulla joella ja siinä tartahti siiman nokkaan kohtuullisen kokoinen kala, hinasin sen sitte rannalle ja katoin että onpa pullea taimen. Oli komia kala, muistelee Visa Valle.

Kalastajan tyytyväisyys muuttui pian ällistykseksi kun paljastui mitä taimen olikaan syönyt. Kunnon kalamiehen tapaan Valle alkoi putsata ja suolistaa kalaa ja koki elämänsä yllätyksen.

– Mie rupesin sitä perkaamaan ja sieltähän löytyi vatsasta sopuli ja sillä oli vielä myyrä siellä kaverina. Tuumasin vain siinä, että taian ketuille tämän kalan jättää, Valle naurahtaa.

Kalan käsittelyn jälkeen Valle vaistomaisesti pesi kätensä erityisellä huolellisuudella ja kävi vielä kastautumassa joessa.

– Samalla mie suojasin kulkuseni siltä varalta että kaloille olisi vielä jäänyt pikkusuolaisen tarve, Valle naurahtaa.

Taimen ei ole kranttu

Inarilainen kalatalousbioloigi Markku Ahonen ei ole yllättynyt siitä, että taimenen vatsasta on löytynyt pienjyrsijöitä. Ahosen mukaan vedessä uiva sopuli on erinomainen attraappi eli houkutin taimenenelle.

– Sopuli on juuri optimikokoinen saalis nälkäiselle taimenelle. Sellainen parikiloinen taimen voi hyvinkin napata sen. Samoin vesilintujen poikaset ja sammakot ovat käypää riistaa isolle hauelle, kalastusbiologi Markku Ahonen kertoo.

Sen sijaan Ahonen pitää outona, sitä, että Visa Valle ei kelpuuttanut taimenta omaksi ravinnokseen.

– Kyllä sellaisen taimenen voi ihan huoletta syödä. Samanlaista proteiinia eli valkuaisainetta jyrsijöissä on kuin muussakin taimenen ravinnossa. Samaksi taimenenlihaksi, jos ei vielä rasvaisemmaksi, se muuttuu taimenen ruuansulatusjärjestelmän läpi käytyään. Ei se sulamattomanakaan kalaa pilaa, tietää Ahonen.

Kulkusistaankaan ei tarvitse Ahosen milelestä olla huolissaan vaikka näkeekin taimenen syöneen myyriä ja sopuleita.

– Jo pelkästään suomalaisen miehen normaali metsässä vallitseva hygieniataso pitää erittäin tarkoilla aisteilla varustetut jalokalat loitolla. Eri asia on mutaisessa suolammessa, jossa nälkäiset hauet saattavat kyllä näykkäistäkin, Ahonen valistaa.